Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Itt a hideg, etessük az ég madarait!

2016. december 06. - Madárkórház

IMG_6500Télen nem minden madarunk vonul melegebb vidékekre, számos faj itthon marad. A madáretetés a legtöbb fajt érintő, madárvédelmi munka, aminek évszázados hagyományai vannak Magyarországon.

Hazánkban az etetési időszak fő szezonja, az első fagyok beköszöntétől (novembertől) ezek tartós megszűnéséig tart. Szerencsére Magyarországon, továbbra sincs szükség az egész éves madáretetés bevezetésére, így a költési időszak kezdetével, legkésőbb április közepén fejezzük be a kert madarainak etetését.

Nagyon fontos, hogy ha télen elkezdjük az etetést, akkor nem szabad abbahagyni, csak a fagyok végén!  Gyorsan megszokják a madarak, az etetőhelyek könnyen megszerezhető táplálékkínálatát, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, nagyon sok madárnak problémát okozhatunk. A kistestű madarak számára létfontosságú lehet, hogy ne veszítsenek sok energiát azzal, hogy az üresen talált etető helyett máshol kell keresgélniük, ezért a legkeményebb hidegben érdemes rendszeresen feltölteni a madáretetőt. Ezeknek a madaraknak tartalékai ugyanis, csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleszencinege_4LF9401get táplálkozni, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.

A következő eleségeket bátran adhatjuk az etetőre járó madaraknak: búza, kukorica, napraforgó tányér, napraforgómag, cirokmag, lenmag, fénymag, fenyőmag, kendermag, köles, muhar, dió, mogyoró (nem sós), kesudió, zabpehely (csak nyersen, főzve nem!). Viszont fontos, hogy ezek ne sózott vagy pörkölt eleségek legyenek. Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett almával is etethetünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány darabot a talajra is tehetünk. Az etetésen kívül fontos feladat, télen a madáritatás is. Érdemes az itatót a fagyos időben naponta többször is ellenőrizni, hogy az edénybe, ne fagyjon bele a víz.

Nagyon fontos, SOHA NE adjunk a madaraknak az etetőben kenyeret, kenyérmorzsát, kalácsot mert ez több napig, hétig is ott maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják. Ezen kívül ne adjunk, zsemlemorzsát, nyers rizst, csontkukacot, sózott vagy főtt szalonnát, gépsonkát vagy bármilyen sózott, illetve füstölt dolgot.

kekcinege_4LF0616Lehetőleg az etetőket olyan helyen helyezzük el ahol kicsi a zavarás és a madarak könnyen meg tudják közelíteni. A kisebb testű madarak félénkebbek, ezért érdemes az etetőt úgy elhelyezni, hogy annak környékén legyen valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje. Erre azért vagy szükség, mert ha megriadnak, akkor ilyen bokrok számukra biztonságot nyújtanak, kiváló búvóhelyül szolgálnak. Macskáktól és egyéb ragadozóktól mindenképpen védve legyen az etető. Ha kutyánk vagy macskánk is van, akkor az etetőt tegyük megfelelő magasságba, úgy, hogy a macskák csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudják megközelíteni.

Az etető tisztán tartása is egy fontos feladat. Az összegyűlt esővízben ázó, romlott, esetlegesen már erjedő eleségben elterjedhetnek a kórokozók, amik betegséget okozhatnak, valamint az élősködők is megjelenhetnek. Abban az esetben, ha a nagy hó betemette az etetőt, seperjük le a havat róla és a környéket is takarítsuk meg egy kicsit.

 A téli madáretetésnek legfőbb célja, hogy a madarakat ezen a zord, táplálékban szűkös időszakon átsegítsük, de persze emellett, az etetőn zajló élet megfigyelése is sok örömet tud okozni. Hiszen aligha van a szürke téli hétköznapokon, vidámabb elfoglaltság, mint az, ha gyönyörködhetünk, a madáretető környékén hancúrozó kis madarak játékában. Ha ezt a néhány fentebb felsorolt alapszabályt betartjuk, biztosan problémamentesen áttelelnek majd téli tollas vendégeink.

Gál Renáta

Madárkalács

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr612185706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása