Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Vándorsólyom Nyíregyháza belvárosából

2021. január 10. - Madárkórház

A 8.-ai csodálatos zúzmarával díszített téli napon érkezett a hívás, a Szabolcs Szatmár Bereg megyei vadászkamarától, miszerint röpképtelen vándorsólymot találtak pénteken Nyíregyházán. A Szabolcs megyei mentőállomásunk vezetőjével, Nagygyőry Annával a bejelentő felvette a kapcsolatot, majd Anna hamarosan meg is érkezett a madárért. A vadászkamara elnöke, ifj. Plavecz János elmondta, hogy pénteken érkezett hozzájuk a megyeszékhely belvárosának közepéből a ragadozó madár. Valószínűleg a városban élő galambok vonzották be a sűrűn lakott településre. Családja komoly solymászmúlttal rendelkezik, így a madarat beazonosították és érezvén, hogy a kondíciója gyenge, fácánhússal megetették. A madár jóízűen fogyasztotta el a felkínált táplálékot, majd egy dobozban pihent másnap reggelig. Helyszíni átvizsgáláskor  lábán duzzanat volt észlelhető, és valóban szembetűnő volt a gyenge kondíciója. Lesoványodásának oka az lehetett, hogy sérült lábát alig tudta használni, így vadászni sem tudott megfelelően. A madár valószínűleg felélte tartalékait, ugyanis kevés energiát fektetett már a védekezésbe is. A madár csak feküdni tudott, mikor Anna elindult vele és egy elgázolt, gerincsérült egerészölyvvel Hortobágyra.

Nem akarsz lemaradni további videóinkról? Iratkozz fel youtube-csatornánkra!

 

 

Megérkezésükkor megvizsgáltuk, valamint röntgenfelvételeket készítettünk. A sólyom lábán a duzzanat egy idült ízületi gyulladás, melyet egy régebbi sérülés okozhatott. Valami megszúrhatta, vagy ami még valószínűbb, egy másik ragadozómadárral viaskodhatott a zsákmányért. A sebbe baktériumok kerültek, amik a későbbi gyulladást okozták. Hogy újra használni tudja lábát, antibiotikumos kezelés mellett műtétre is szükség lesz. Altatásban el kell távolítani az idő közben sajtosodott ízületi váladékot és gennyet. A beavatkozás előtt fel kell javítanunk kondícióját, mert ebben a gyenge állapotban még nem bírná az altatást. Folyamatos infúzióra és etetésre szorul.

A röntgenfelvételek alapján egy további körülmény is felmerült. Gyomrában egy ólomsörét helyezkedik el. Nem lőtték meg, hanem még korábban ő foghatott egy lőtt zsákmányt, aminek az elfogyasztása közben a sörétet is megette. Közvetlenül még nem okoz problémát a sörét jelenléte, de záros időn belül ki kellene köpetelnie, vagy ennek hiányában nekünk kell eltávolítanunk, mert a gyomornedv hatására az ólom felszívódhat, nehézfémmérgezést okozva ezzel.

A vadászkamara elnöke szintén szívén viseli a madár sorsát, így megállapodtunk, amennyiben sikerül a madarat repatriálni, meggyűrűzzük és közösen engedjük útjára.

Anna 8 éves madármentő tevékenysége alatt még nem mentett vándorsólymot, így számára nem egy hétköznapi mentés volt. Lenyűgözte, hogy ilyen közelről találkozhatott a leggyorsabb röptű hazai ragadozó madarunkkal, annak tudatában is, hogy ilyenkor a gyógyítás és nem a gyönyörködés az elsődleges. Ez úton is köszönjük a közreműködést!

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr1716394582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása