Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Ortézis, vagyis egy új csőr tézis

2020. január 09. - Madárkórház

Csőrös gólya után csőrös ölyvünk várja a protézisét szombaton. Bizonyára többen emlékeznek kedves olvasóink közül Csőrösre, a tíz éve műcsőrt kapott gólyára. Ő akkor a New York Time magazin egész oldalas híradásában szerepelt Oláh Tibor MTI fotós fényképével, a lapban 20 év alatt az első magyar vonatkozású hírrel. Ugyancsak ő lett akkor az év vadállatok állatorvosi kezelését bemutató fotópályázat győztese Brüsszelben Konyhás István igazgatóhelyettesünk képével. A felső csőrkáváját elvesztett gólyának Kótai Tamás debreceni fogtechnikus készített működő csőrprotézist.
A gólyának ekkor ezzel megmentettük az életét és azóta önállóan eszik, és szabadon repkedhet a kisröpében. Ott idén tavasszal párba állt egy műlábas gólyával. Tojások is lettek, de nem tudták kikeltetni a fiókákat. Reméljük legközelebb sikerül. Ennek érdekében egy komoly műfészket is kaptak, mely megóvja a tojásokat a kártevőktől.


Két hónapja van nálunk egy áramütött, mindkét lábát elvesztett egerészölyv. A szárnyai megvannak, repül, és a lábai csonkját rutin szerűen műlábbal szereltük fel. Pár hete kiderült, hogy a homlokcsontja és a csőre szarukampója közötti 2 cm-es orrcsont rész szintén elhalt, és kilökődött.
Így hasonlít ahhoz a kb 10 éve Kanadában kézre került fehér fejű rétisashoz, melynek ellőtték a csőrét, és fém csőrprotézissel élt évekig. Görögországban is készült kabasólyomnak egy hasonló pár éve, melyet egy madármentő órásmester készített, és szerelt fel. (A róla - és mirólunk is - szóló filmet „Madárszabadítók” címmel december 21-én láthatják a Duna TV-n.)


Ölyvünknek a mi fogtechnikusunk, Kótai Tamás készített protézist melyet dr. Sárdy László fogszakorvos és szájsebész barátom, a budapesti DENT-ÁSZ Kft. igazgatója helyezett fel műtéti körülmények között. Folytatás következik!

Dr. Déri János

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr1016394426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása