Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

A szitává lőtt gólya esete

2018. szeptember 12. - Madárkórház

A gólya lövés soha nem volt reneszánszát éli. Söréttel, légpuskával, egyszerre többel is. Korábban is volt évente egy-egy eset, amikor légpuska lövedéket találtunk egy gólyában, melynek oka lehetett bizonyos körökben megélhetési bűnözés, mint a Nyíregyháza-Sóstón, és Tatán befogott és megevett hattyúk esetében többször, vagy az autót, járdát, háztetőt ürülékükkel piszkító gólyák távoltartására, elüldözésére való törekvés, vagy csak egyszerűen gonoszság.
De most itt, Hajdú-Bihar megyében egyértelműen sörétes lőfegyverből kilőhető, a légpuskánál kisebb, 3 mm-es kaliberű, friss, még nem eltokolódott, tehát korát illetően nem a vonuláskor arab országokban szokásos vadászat során beléjük lőtt lövedékekkel is találkoztunk a röntgenvizsgálat során, melytől a helyi vadászatra jogosult felháborodva határolódott el. Akár felháborodik, akár nem, ha az ő területén rapsickodik valaki sörétes fegyverrel, mely azért messziről hallható, neki, mint a terület gazdájának, az ő fizetett vadőrének, vagy területet járó vadásztársainak kell észrevenni és felderíteni, és a rendőség segítségét kérni, hogy ott kik és mire lövöldöznek. Ha ilyet találunk feljelentést teszünk, és közzé is tesszük az esetet, mert ennek van visszatartó ereje. Aki nem akar a címlapra kerülni, az ne csinálja, vagy tegyen ellene.
Mert a rendőrség tesz, mivel a nyilvánosság őket is inspirálja. Korábban két hónappal a bejelentés után kérték az adatokat, és egy hónappal később kaptuk a nyomozást lezáró értesítéseket, most már a feljelentés kézhezvétele előtt kérték a bizonyító röntgenfilmet és a lövedékeket szakértői vizsgálatra, mert gyorsított eljárással már le is foglalták a gyanúsítottaktól a fegyvereket.
A Borsodban szitává lőtt, de golyóálló gólyában 3 mm-es sörét is van, és kétféle kaliberű légfegyverből származó 4,5, és 5,5 mm-es szoknyás és gömb alakú ólom lövedék. Összesen 8-szor találták el. Egy lepattant, ez okozta a kéztő ízületi gyulladást, mely miatt nem tud repülni, kettőt kiszedtünk bűnjelnek a fegyver azonosításához, 5 lövedék még most is benne van a hasában, melyekkel együtt köszöni, jól érzi magát. Ezeket már nem szedjük ki, mert az operáció nagyobb kockázattal jár, mint amit a lövedékek okoznak. Ennyi lövedéket nyilván nem egyszerre kapott, hiszen mindegyikből 2-2 volt benne, hacsak nem valami bűnszövetkezetben elkövetett, orvvadászat, állatkínzás, természetkárosítás, lőfegyverrel való visszaélés halmozott bűncselekményét elkövető 8 tagú kommandó sortüzét szenvedte el. Életszerűbb, hogy fészkén, fiókáit védő gólyába lőttek bele többször, többféle fegyverrel, hogy elriasszák, vagy puszta beteges szórakozásból. Egy biztos, nem a szomszéd faluból repült így át, tehát a helyi gólyafészkek körül kell keresni a tettest. Mégpedig ott, ahol egy felnőtt gólya hiányzik a családból. A rendőrséggel együtt végig jártuk a lehetséges helyszíneket, és most szakértők vizsgálják a puskákat. Ez hónapokig tarthat, de lesz eredménye. Akárhogy is volt, fenti bűncselekmények miatt 8-10 év is járna, amit reméljük ezúttal ki is szab a bíróság.De ha ez nem volna elég, nem sokkal utána ugyancsak Borsodból, egy másik településről érkezett egy szintén légfegyverrel lőtt gólya, ebben is két lövedék volt. Az elkövető jobb, ha feladja magát, mert az egyébként gólya-szerető lakosság lincs hangulatban keresi a tettest.

Dr. Déri János

Korábbi cikkünk a lőtt gólyától itt:

https://madarpark.blog.hu/media/image/imported/2018-09-12/14255319/.

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr9814255319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása