Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Denevérek a Madárkórházban

2013. december 16. - Madárkórház

IMG_7723

November végén érkezett hozzánk a megkeresés, miszerint több, mint 30 denevér került elő egy redőnyfelújítás során. Szárnyas ragadozóink téli álmot alszanak, sokan közülük több száz, néha ezer kilométerre vándorol alkalmas telelőhelyet keresni. A késői hónapokban nagyon veszélyes a felébresztésük, esetleg áttelepítésük, mivel energiatartalékaikat ilyen esetekben fokozottan igénybeveszik és a hosszú hibernációt jelentősen kissebb eséllyel élik túl.
A lekes megmentők 35 korai denevért szállítottak be hozzánk, akiket a Madárparkban szakszerűen elhelyezett nagyméretű denevérodúba adoptáltunk.

 A denevérodúkról fontos megjegyezni, hogy kiválóan alkalmasak denevérek megtelepítésére kertekben, gyümölcsösökben, erdőkben, de akár a sűrűn lakott panelrengetegekben is, ezzel alternatívát nyújtva olyan esetekben, mikor a lakókat zavarja a kisemlősök gyakran hallatott cincogó hangja, esetleg a piszkuk. Kihelyezésük során fontos figyelni a déli, délkeleti tájolásra, elősegítendő a jobb hőháztartást, valamint elkerülendő az uralkodó szélirányt.
A korai denevér hazánkban védett, mint minden más denevérfaj, bántalmazásukat, pusztításukat a törvény bünteti. Emellett igazán hasznos jószágok, éjszakánként testömegük akár három, négyszeresének megfelelő tömegű rovart képesek elfogyasztani, aminek jelentős részét szúnyogok teszik ki.
Új lakóink kedvében járva az odút kartonpapírral ragasszuk körbe, valamint a keményebb fagyok beálltával a bebúvónyílást finom papírral, óvatosan elzárjuk (természetesen maximális körültekintéssel, nehogy megfulladjanak, vagy ne tudjanak kijönni), ezzel javítva túlélési esélyeiket. Számunkra nincs más hátra, mint várni a február végét, hidegebb idő esetén a március elejét, mikor hazánk legnagyobb denevérfaja kimerészkedik első, ekkor többnyire még nappali vadászatára.

Kiss Balázs

  IMGA0001   IMGA0004

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr185694796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása