Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Nem várt vendég - Bogyó újra a Madárkórházban

2012. október 10. - Madárkórház

IMGA0002_2.JPG

Tegnapelőtt délután telefonon érkezett a bejelentés, hogy a Nemzeti Park munkatársai feltehetőleg egy mérgezett gyanús parlagi sassal. Balkány térségében találták helyiek, akik az ottani vadőr közreműködésével szállítódobozba helyezve átadták a HNP munkatársainak. Annak rendje és módja szerint, előkészítettük az atropint, mely ilyen esetben semlegesítheti a mérget, valamint előkészítettünk egy kórtermet a jövevény számára. Az első meglepetés érkezés után ért minket. A dobozból kivéve tapasztaltuk, hogy nem parlagi sasról van szó, hanem egy másodéves gyűrűzött rétiről. Tollát borzolta, csőréből vöröses váladék csöpögött. Mérgezés tüneteit nem produkálta teljesen egyértelműen, de szédelgett és hányt. Az atropint  biztonság kedvéért megkapta, némi vitamin és antibiotikum kíséretében. Kezelés után kórterembe helyeztük, had pihenje ki a fáradalmakat.

A második meglepetés az első etetésnél ért. Amikor beléptem az ajtón a vödörnyi hallal, nem menekült, békésen nézett felém. Mihelyt elhelyeztem az első halat az előtte lévő ülőfán, neki is esett, nem zavarta, hogy fél méterre állok tőle. Próbaképp a második falatot csőre felé nyújtottam, melyet óvatosan kivett a kezemből. Ez szelíd!/? Kérdeztem magamban. Fején tolla borzolt volt, nem ismertem fel. A második falatnál vált gyanússá a tekintete. Mintha ezer éve ismernénk egymást.... Ő a Bogyó!!! Hogy teljesen megbizonyosodjak róla még egyszer leolvastam gyűrűszámát, és rohantam a recepcióra, hogy összevessem Bogyóéval.... Egyezett.... Bogyó az, a lassan három hete elengedett réti sas. (Lásd.: Bogyó újra szabad)

IMGA0017_1.JPG

Bogyó mi történhetett Veled? Hol jártál? Mi bajod? És egyébként is, miért vagy megint szelíd? - A kérdésekre keressük a válaszokat. Elengedése előtt vadítása egy évet vett igénybe. Mindent tudott, amit egy sasnak kell. Az embert már nem várta be, idegenkedett tőle. "Szelídsége" valószínűleg a méreg hatásának, vagy betegségnek lehet mellékhatása. A begytartalmát és a székletmintát a tegnapi napon adtuk be laborba bakterológiai és toxikológiai vizsgálatra. Izgatottan várjuk az eredményt. Mára már jobban van, még bágyadt ugyan, de már nem szédeleg. Eszik, iszik és fürdik is.

IMGA0005_1.JPG

Bogyó megtalálója: Tóth László

Ellátogatunk a megtalálás helyszínére, Balkány-Görénypusztára. Nem kis távolságot tett meg az elengedés helyszínétől. Tóth László kertje melletti bozótosba szállt be, ahonnan nem tudott felszállni. Kutyák riasztották hozzá a házigazdát. A helyszínen nem találtunk sem mintának való köpetet, hányadékot, a környéken pedig mérgezésre utaló egyéb nyomot sem.


Bogyó már biztonságban van, állapota javul, bekerülésének pontos okát pedig még keressük. Valószínűleg mérget fogyaszthatott, de életveszélyben már nincs.

Szurkolunk Neked Bogyó, hiányoztál, de nem így szerettünk volna viszont látni!

Déri Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr974830650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása