Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Mi lapul az avarban?

A Dehusz közmunkásai találtak meg egy elütött erdei fülesbaglyot Erdőspusztán.

2012. március 29. - Madárkórház

Erdőspusztán, a Panoráma út mentén találtak rá egy elütött erdei fülesbagolyra március 28-a délelőttjén a Dehusz Nonprofit Kft. közmunkásai. Szemétszedés közben figyeltek fel a madárra, és értesítették a cég központját, ők pedig a Madárkórház Alapítványt.

Galéria: Bagolymentő közmunkások

A telefonon segítséget kérő megtalálók elmondták, valószínűleg eltört a szárnya, mert nagyon furcsán tartja, és csak ugrálni tud, az avarban lapul a fák tövében. A bagoly, ha beszélni tudna, valószínűleg szerencsésnek tartaná magát, mert szürkésbarna tollainak köszönhetően szinte teljesen beleolvad környezetébe, a fán ülő madár akár faágnak is tűnhet, ezért nagyon nehéz észrevenni.

Másik szerencsés tényező, hogy természetszerető emberek segítségével került kézre, a Papp Tibor termelésirányító vezetésével dolgozó kis csapat a madármentők kiérkezéséig őrizte, figyelte a tehetetlen madarat, nem akarták szem elől téveszteni. Az alapítvány önkéntesei a helyszínen megvizsgálták a sérült baglyot, és megerősítették, valóban eltört a jobb szárnya. Valószínűleg egy autó ütötte el a kora hajnali órákban, a baglyoknak ugyanis ez a leggyakoribb sérülése. Az éjszakai vadászokat a sötétben a járművezetők alig veszik észre, a semmiből előtűnő madarak sokszor csapódnak neki a szélvédőnek, és ha a baleset okozója észleli is, mi történt, sokszor nem is feltételezi, hogy áldozata túlélhette az ütközést. A baglyokat azonban alacsony testtömegük megmentheti a súlyosabb sérüléstől, elég könnyűek ahhoz, hogy az autó keltette „menetszél” elsodorja őket, így az ütközés kisebb erejű, mint a nagyobb testű madaraknál. Ezen a részen, mint általában az erdős területeken a 60 km/órás maximális sebesség a megengedett, amit ha betartanának az autóvezetők, elkerülhetők lennének az ütközések, ez a sebesség ugyanis a madarak számára is kiszámítható.

.

Minden balesetnél fontos a sebesült minél gyorsabb ellátása, ezért a baglyot az önkéntesek a hortobágyi madárkórházba szállították, ahol minden eszköz rendelkezésre áll az ellátáshoz, a komolyabb műtétekhez. Nem ez a bagoly volt a tavasz első áldozata, de a „szerencsés” landolás, a jó időben érkezett segítség és a gyors ellátás miatt jó esélyei vannak a gyógyulásra. Ha a törése meggyógyul és megerősödnek a szárnyai, egy számára megfelelő élőhelyen szabadon engedik majd. Ha a törés következtében egyéb idegek, izmok, esetleg a tolltartó tokok is megsérültek, akkor a madárkórház lakója marad, de a tapasztalatok szerint a baglyok, ha idejében ellátják a sebesülésüket, jó arányban gyógyulnak.

Forrás: vagy.hu

U.i.: A nap folyamán a bagoly átesett a műtéten is. Sérülése összetett volt, a felkarcsontján a könyökízülethez közel volt egy nyílt törés, illetve alkarja két helyen tört. Három kirsner-drótot, és egy rögzítőkötést kapott. Bízunk benne, hogy összeforrnak a törések.

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr74348450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása