Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

A madárdal jó hatással van a közérzetre

2021. január 18. - Madárkórház

A madarak „éneke” eredetileg azt a célt szolgálja, hogy megjelöljék, megvédjék saját területüket, vagy, hogy kommunikáljanak. Ezzel szemben az emberi fül számára a madárcsicsergés inkább valamifajta muzsika, mely jó érzéssel tölti el. Ha élőben halljuk, ha felvételről, mindkét esetben hatással van a tudatalattinkra.

Azt eddig is sejtettük, hogy a természetben töltött szabadidős tevékenységeknek pozitív hatása van az emberi egészségére, de egyre több kutatás tárja fel mára azokat az okokat, melyek magyarázzák mindezt.

style="display:block; text-align:center;"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-format="fluid"
data-ad-client="ca-pub-9569873119702122"
data-ad-slot="6391955634">

A kutatók coloradói parkok bizonyos szakaszaira helyeztek ki hangszórókat, melyeken előre rögzített madárdalokat játszottak. A hangszórókat időnként kikapcsolták, a túrázókat pedig az adott szakaszon való áthaladás után kikérdezték. Az eredmények alapján azon személyek, akik hallották a madárdalt, jobb közérzetről számoltak be, az adatok pedig azt is felfedték, hogy a biológiai sokféleség érzete szintén támogatja, hogy jól érezzük magunkat. Amikor az emberek úgy gondolták, hogy környezetükben több madárfaj él, még pozitívabbak voltak az érzelmeik.

http://madarpark.hu/a-het-madardala-sargarigo/

Clinton Francis, a csapat tagja szerint meglepő, hogy 7-10 percnyi hanghatás mekkora hatással volt az alanyokra. Mint mondta, az eredmények alátámasztják, hogy a hallás mennyire fontos nekünk.

A szakértők szerint tanulmányuk igazolja, hogy a védett területeken kívül is érdemes helyreállítani a természetes hangzásokat. Az emberi zajszennyezés csökkentése, illetve a természetes hanghatások növelése a mi mentális egészségünkre is kedvező hatást gyakorolhat.

style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-9569873119702122"
data-ad-slot="3439656524"
data-ad-format="auto"
data-full-width-responsive="true">

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr2016394588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása