Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Visszatért fecskék - Pusztadoktor válaszol

2009. november 30. - Madárkórház

 M. L-né: Békésen egy harmadik emeleti lakásban élek. Ablakomban fecskefészek van sok éve már. Minden évben kétszer költöttek a fecskék, az idén azonban csak egyszer. Május közepén érkeztek, soká raktak tojást, júliusban keltek a csibék, s augusztus elején repültek ki. Sokáig nem is láttam őket, úgy gondoltam, elmentek. 2-3 napja a madarak visszajöttek a fészekre, s alkonyatkor 2-3 kismadár a fészekben tölti az éjszakát. Feltételezem, hogy nincs mit enniük, hiszen elég hideg van.  A kérdésem, amiben segítségüket várom: mit adjak enni nekik, amit el is fogadnak? Legyek és szúnyogok nincsenek!

Dr. Déri János: A fecskék csak repülő rovarokat hajlandóak kizárólag röptében elfogni. Bármit ad nekik, és bárhogy, nem fogadják el. Csak ha erőszakkal beletömi a szájukba. Pár napot kibírnak rossz idő esetén is, de egy hetet már nem annyira. Azért biztosan van napjában egy-két alkalom, amikor nem esik az eső és repülnek a rovarok, akkor vadásznak. Azért mennek el Afrikába, mert ott erre több lehetőség van ősztől. Erre csakhamar rájönnek, és útnak indulnak. Ha annyira le van gyengülve, hogy hagyja magát megfogni egy fecske, akkor meg is kell fogni, és ez esetben tömni, mégpedig vízbe mártott, és feldarabolt lisztkukaccal. Csontkukac nem jó, ha nincs lisztkukac, akkor Whiskas macskatáp vagy darát csirkehús, csipesszel, vízbe mártva. Sertéshús vagy bármilyen húskészítmény, felvágott stb. mérgező számukra.

A Madárpark rendszeresen kap kérdéseket levélben, amelyekre Déri János állatorvos, az intézmény irányítója szokott válaszolni. Ezekből válogatunk.

Hortobágyi Madárpark és Madárkórház Alapítvány

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr802835004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása