Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Országosan lövik a madarakat - 2 nap alatt 6 lőtt beteg a Madárkórházban

2020. május 20. - Madárkórház

A kijárási korlátozások, az otthonmaradás, és az ebből kifolyó tehetetlenség sok esetben elfojtott agressziót válthattak ki. Legalább is ezzel tudjuk magyarázni az utóbbi időben sokszorosára növekedett, illegális légpuska használatot. A korábbi években mindössze havi rendszerességgel fordultak meg lőtt esetek a hortobágyi Madárkórházban. Az utóbbi hónapokban ez heti 3-4 esetre nőtt, míg az elmúlt 2 napon pedig 6 db lőtt áldozatot láttunk el. Köztük védett, nem védett de még fokozottan védett fajok is voltak. Fehér gólya, barna rétihéja, dolmányos varjak, örvös galambok és még sorolhatnánk. Nem egy elkövetőről van szó, az ország különböző területeiről származnak az áldozatok. Érkeztek Budapestről, Szekszárdról, és Debrecenből is.

Az esetek nagy a polgári használatban elterjedt, 4,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék volt a madarakban, melyeket lakott területen belül találtak el, tehát a természetkárosítás mellett lakott területen belüli illegális fegyverhasználat, valamint állatkínzás bűntette is felróható a tetteseknek.

A Madárkórházban tegnap éjfél után pár perccel értek véget a műtétek, melynek során a 6 legfrissebb áldozatból eltávolítottuk a lövedékeket, és a rendőrségi feljelentéshez csatolandó bizonyítékokként félre tettük.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, hogy jelen esetben nem csak természetvédelmi, de jelentős erkölcsi és társadalmi problémát is jelentenek a szomorú események.

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr6316394514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása