Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Átesett a műtéten az egerészölyv és a szürke gém

2020. április 01. - Madárkórház

Pár nap elteltével stabilizálódott az állapota a belső vérzést is szenvedett egerészölyvnek és szürke gémnek annyira, hogy alkalmasak legyenek a műtéti altatásra.

A szürke gém Szentesről, az egerészölyv Hencidáról érkezett kórházunkba. Mindkettő felkarcsonttörést szenvedett, melyet műtéti úton lehet orvosolni. Az egerészölyvnek ezen kívül a lába is tört. Beérkezésükkor viszont állapotuk nem engedte az altatást, így szükség volt állapotuk infúziós stabilizálására. Sérüléseiket pedig átmenetileg kötéssel és sínezéssel rögzítettük.

Vizsgálatuk az alábbi videóban látható:

Nem akarsz lemaradni videóinkról? Iratkozz fel youtube csatornánkra:

Mára sikerült őket a műtétre felkészíteni. Az egerészölyv esetében sajnos nem volt teljesen komplikációmentes. Tekintve, hogy a csont 5 darabra tört, ezért az altatás több mint 2 órát vett igénybe, ami alatt volt, hogy leállt a légzés és szükség volt újraélesztésre is. Nagyon aggódtunk, de a beavatkozás végén fellélegezhettünk. A madár felébredt, azóta már magához is tért.

Lentebb bemutatjuk az ő helyreállító műtétjüket is. Kérjük, csak szakmai kíváncsiságból, információszerzés céljából görgessen tovább!

A szentesi egerészölyv felkarcsontja 5 fele tört. A váll felőli, egyben maradt törvéget velőűrszegzéssel már rögzítettem a középdarabbal, de az hosszában szilánkokra hasadt. A könyök felőli törvég is hosszában két felé tört.

A középdarabb szilánkjait varrással rögzítés egymáshoz, a 2.0_ás varrófonal részére zöld kónuszú injekciós tűvel fúrtam lyukat a csonton. A két sziliánk közötti eret nem kéne eltrafálni…

Bent van a fonal az egyik szilánkban.

A másikban is, és az ér is megvan.

Összeillesztés

Egy csomó,

Két csomó.

Másik szilánkban is bent a fonál.

Itt két-két lyukon át az injekciós tűvel, mint fonálvezetővel fűztem be a fonalat.

Összehúzzuk a szilánkokat.

Megcsomózás után még egy körbefutó fonalcerclage is szükséges volt.

A váll felőli, már szilánk-varrott törvéget szintén egy körbefutó fonalcerclage-zsal erősítettem, és még két Kirschner drótot vezettem be a velőüregbe, a már bent lévő kettő mellé.

A törvégeket retrográd velőűrszegzéssel egyesítettem négy fémrúd végigvezetésével a váll felőli törvégből a fonallal rögzített, szilánkosra tört középdarabon át a könyök felőli törvégbe.

A szilánkokat több körbefutó fonalcerclage-zsal erősítettem egymáshoz.

A röntgen szerint is minden a helyére került.

Következő páciens a felkar törött szürkegém...

Av áll felőli törvégbe 3 Kirschner drótot fúrtam be.

A törvégek "össszecsapolása" után egy körbefutó fémcerclage is szükséges volt a jobb illeszkedéshez.

A bőrseb varrása után készen is vagyunk.

A röntgenen látszik, hogy összesen 5 Kirschnert tettem be, melyek stabilan tartják a felkart, kötés sem kell.

A másik oldalon egy régi, szögben forrt orsócsont törés is látható, de ezzel nem kell foglalkozni, mert nem jelent funkció kiesést.

Dr. Déri János

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr3716394486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása