Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Hortobágy – Pécs együttműködés a sasok mentésében

2014. február 19. - Madárkórház
A hortobágyi Madárkórház és a Duna Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a pécsi Misina Egyesület természetvédelmi együttműködése leginkább a rétisasok gyógykezelésében fejeződik ki.

  IMGA0045

Faj: Réti sas Sorszám: 2355 Bekerülés oka: Áramütött Megtalálás helye: Pécs Bekerült: 2014.02.17

Február közepén egy négy éves tojó rétisast hoztak Pécsről a DDNP munkatársai a hortobágyi Madárkórházba. Benne volt a TV híradóban is. Áramütés miatt vesztette el egyik szárnyának első rendű evező tollait. Azért hozták ide, mert az áramütés kezelésében és a rétisasok gyógyításában a Madárkórház jelentős eredményeket tudhat magáénak. Ez már a negyedik rétisas, mely ide került, a Madárkórház Alapítvány idén 15. éves működése során. Ez azért jelenős szám, mert a rétisas egyáltalán nem gyakori, sem a természetben, sem a kórházban. 15 év alatt összesen 15 rétisas volt a vendégünk, évente átlagosan egy beteg. Ebből négy Baranya megyéből jelentős mennyiség!

A most érkezett, áramütött rétisas merő ritkaság, rétisas ugyanis (a parlagi sastól, vagy a villanyoszlopot nagyon kedvelő halászsastól eltérően) alig száll villanyoszlopra. Áramütést pedig csak ott szerezhet.

Részlet az RTL Klub híradójából:

 

Fotók a kezelésről:

 

A réti sasok sérülései, betegségei – hasonlóan más ragadozók problémáihoz – az emberi civilizáció természetben való jelenlétével függ össze: légvezetéknek ütközés, szándékos mérgezés, baleseti sérülések a leggyakoribbak. A sasok esetében a mérgezések a legveszélyesebbek. Ennek most van a szezonja, ezért nagyon fontos felhívni a természetben járó kirándulók vadászok, madarászok és az ott dolgozó erdészek, erdei munkások mezőgazdasági termelők figyelmét a következőkre:

Az általában nem a sasok számára kitett mérgezett csalétek elsősorban rókák, kóbor kutyák, varjak, és ritkábban ragadozó madarak teljes mértékben szabálytalan, törvénytelen irtása céljából kerül ki a természeti területekre. A mérgezés minden formája tiltott: méreggel való visszaélés, állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás miatt bizonyos értékhatár fölött bűncselekmény, mely vádpontonként 3-3-év, halmozottan akár több, mint 10 év letöltendő börtönbüntetéssel is sújtható, és jelentős, akár több milliós bírsággal büntetendő. Mégis csinálják. Pedig a méreg nem játék. Sem mennyiségi sem minőségi határai nincsenek a kártételének. Ahogy a rókának szánt csalétek akár közvetlenül, akár az elpusztult rókán keresztül az abból fogyasztó sasba átmegy, ugyanúgy bekerülve az emberi fogyasztásra szánt vad, vagy legeltetett háziállat szervezetébe, az emberre is ugyanúgy veszélyes lehet. Erről tartott a Madárkórház Alapítvány előadást pár éve Pécsett, a DDNP. Az MME helyi csoportja és az Állatorvosi Kamara megyei szervezetének meghívására. Az ott elhangzott, és a jelenlévőknek megtanított kezeléssel mát több mérgezett rétisast sikerült megmenteni.

Dr. Déri János

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr145822641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása