Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

A hattyú tava Fancsikán

2012. január 02. - Madárkórház

Debrecen – A Hudák családnál nem a karácsony volt fehér, hanem az a bütykös hattyú, ami karácsony második napjára virradóan a kerti tavukban landolt.

 

Hudák Imréné csapókerti házából hívta december 26-án a hortobágyi Madárkórház Alapítványt azzal a hírrel, hogy kis kerti tavuknak különös lakója lett reggelre: egy hattyú. A tó nem túl nagy, elúszkál benne a madár, de azért egy kicsit szűkös lenne ez az élettér számára. Kiérkezve a családhoz az alapítvány munkatársa megállapította, hogy egy kifejlett hím bütykös hattyúról van szó. Bütykös hattyúk előfordulnak az Észak-Alföldön, de a Duna mentén és a Balaton környékén jóval nagyobb számban élnek, több helyen költésük is ismert, a telet pedig északabbról kissé délebbre húzódva töltik, sok nálunk is áttelel.

.

Az Európában honos legnagyobb röpképes madarak egyike, szárnyfesztávolsága elérheti a 2,38 métert, a kifejlett hímek testtömege pedig a 9-14 kilogrammot. Ezt a hattyút valószínűleg a köd tévesztette meg, egyszerűen eltévedt. A kis tavacska átmeneti éjszakázóhelyet biztosított számára, de a felszálláshoz nem lett volna elegendő hely. Miután kiderült, hogy az állatkertből (ahonnan egyébként időnként kiruccan néhány madár) nem hiányozhat a hattyú, átirányították őket a kifejezetten madármentési céllal működő madárkórházhoz.

Mivel elég jó volt a hattyú kondíciója, és sérülése sem volt, a befogás után a szabadon engedése mellett döntöttek. Erre a legmegfelelőbbnek Debrecen határában a Fancsika 3-as víztározó tűnt, ahol elegendő élelmet találhat. Tápláléka főként vízinövények részeiből áll, de rovarokat, kagylókat, csigákat, esetleg apróbb halakat fogyaszt, itt valószínűleg a gyékény, hínár biztosíthatja számára a kellő energiát.

A helyszín kiválasztásának másik oka, hogy mivel horgászok és kirándulók szinte mindig vannak errefelé, jelezhetik, ha mégis bajba kerülne a tó magányos hattyúja. A hívásra nem kellett sokat várni, a „vízrebocsátás” egyik szemlélője hamarosan hívta is a madármentőket, de szerencsére jó hírrel. Délutánra a fehér óriásnak társa is akadt, akkor már ketten fodrozták a vizet a városszéli tó szürkén szunnyadó tájképén.

Veres Hajni

 

Forrás: vagy.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr33513951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása