Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Iskolában jártunk

2011. március 28. - Madárkórház

 

Pénteken meglátogattuk az Ibolya Utcai Általános Iskolát Debrecenben.

Örömmel teszünk eleget a meghívásoknak, és ebből az iskolából érkezett egy felkérés, hogy tartsunk előadást a gyerekeknek. Fel is kerekedtünk a solymászunkkal, hogy bemutatkozzunk és felhívjuk a gyerekek figyelmét a környezet- és madárvédelemre. Persze velünk tartott Taki bácsi, az urali bagoly, és Csacsogó az egerészölyv is mindenki nagy örömére! Az iskolások figyelmesen hallgatták az előadást és érdeklődéssel szemlélték a madarakat. Számunkra nagyon fontos a környezettudatos nevelés és a madarakat fenyegető veszélyekről és a madármentésről szóló beszámoló is sokkal hitelesebb, ha a gyerekek látják is a madarakat. És persze nekik ez életre szóló élmény, hiszen Csacsót még meg is lehet simogatni, mivel nagyon szelíd. Miután elmeséltük nekik, mit is csinálunk mi itt a Madárkórházban, szóba került a természetvédelem is. Felhívtuk a figyelmüket a madarak lehetséges sérülési lehetőségeire éppúgy, mint a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Persze a gyerekek legfontosabb kérdései, mint mindig, most is ezek voltak:

- Hány éves Csacsogó?

- Tud repülni?

- Mi történt vele?

- Tényleg körbe tudja fordítani a fejét a nyakán a bagoly?

És meg is bizonyosodhattak róla, hogy Taki bácsi oda néz, ahová akar, és mindezt testhelyzet változtatása nélkül. Igaz, a történethez az is hozzátartozott, hogy megtudták, vadon élő társaik bizony a ragadozó madarakhoz tartoznak, és nem kiskutyák, akiket lehet dédelgetni, puszilgatni, hiszen nekik erre nincs szükségük. Ugyanúgy, mint ahogy egy oroszlánt sem szokás simogatni, mert könnyen meglehet, hogy ez lesz az utolsó simogatásunk. Ezek után gyorsan szóba is került még a felelős állattartás. Mert ugye a kutyust bezzeg lehet simogatni, de abból nem él meg. Őt is gondozni kell, etetni kell, tanítani kell. Nem csak megvesszük, betesszük a szekrénybe, és ha simogatni akarjuk, kivesszük. A gyerekekben tudatosítani kell, ez nagy felelősség, hogy Antoine de Saint-Exupéry-t idézzük: „Te egyszer, s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél!”

Azt azért hozzá kell fűznünk, hogy az előadáson átadott információk csak egy részét képezik annak, amit itt nálunk a Hortobágyi Madárkórházban megismerhetnek a gyerekek, hiszen itt azért még nagyon sok a látnivaló. De ízelítőnek, úgy gondoljuk ez elég volt, és ha ellátogatnak hozzánk, majd megismerhetnek és megtudhatnak még hasznos dolgokat a madarakról és a környezetről.

Végül, de nem utolsó sorban elmondanánk, hogy ez a látogatás az iskolában nem csak e gyerekeknek volt élmény. Nekünk is! A csillogó, érdeklődő tekintetek és az okos kérdések mellett kaptunk még egy ajándékot. A gyerekek úgy vártak minket, hogy még süteményt is sütöttek a tiszteletünkre! Ezúton ezt megköszönnénk, nagyon finom volt!!!

Nagyon várjuk, hogy újra találkozhassunk velük!

 

Tóth János, Déri Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr392779111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása