Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Oszkár

2011. március 16. - Madárkórház

 Harris Hawk 

(Parabuteo unicinctus)

 

 

 

Hazájában, Mexikóban a félsivatagos, kaktuszligetes részek madara. Nyulakra, patkányokra, kígyókra, gyíkokra vadászik. Testsúlya 700-1000 g- ig változik. Különlegessé teszi viselkedése. Az egyetlen ragadozó madár, mely falkában vadászik és tudatosan szervezi vadászatát. A kisebb hímek terelnek (tiszta, fedezék nélküli helyre hajtják a vadat) és az ott várakozó erősebb tojók támadják meg. A támadások a vad elejtéséig tartanak, majd közösen fogyasztják el. Mivel kolóniában él, így számíthat a társak segítségére. Előfordul, hogy a fészekbe akár több hím is hordja a táplálékot a fiókáknak. Ez a madár megtanult  a kaktuszok tüskés erdejében élni. Nem a talpán, hanem a rendkívül hosszú és ívelt karmain tartja magát, amiket a növény húsába mélyeszt. Ezzel legtöbbször sikerül elkerülni a tüskék okozta kellemetlen szúrásokat. 

Megfigyelték, hogy azok a madarak, melyek átköltöztek Közép-Amerika folyóvölgyeibe, megszüntetik a kolóniát, párokban élnek, hiszen táplálék van bőven, nincs szükségük a társak segítségére. A természettudósok a félölyvek közé sorolják a rendszertanban, de Attenborough adta a legtalálóbb nevet, egyszerűen a „levegő farkasa” titulussal illette ezt a rendkívüli madarat. Nyugaton egyre több solymász érdeklődését kelti fel ez a madár, hiszen rendkívül intelligens és az életben csak egyszer kell betanítani. Sajnos a tenyésztőknél elég borsos árat kell fizetni egy-egy madárért! 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr592744858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása