Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Madárbarát gólya szabadonengedés

0001. december 03. - Madárkórház

A Balmazújváros határában található Virágoskúton még soha nem költött fehér gólya, pedig a terület alkalmas lenne rá. A mezőgazdasági telep környékén található vizes rétek elegendő táplálékot biztosítanak ezeknek a madaraknak, akár a fiókák felnevelésére is. Ezért döntött úgy a Madárkórház Alapítvány, hogy mellé áll a Virágoskút Kft azon kezdeményezésének, hogy műfészket helyezzenek ki. A telepen található sok légvezeték veszélyt jelentett volna a szabadon engedett gólyákra, ezért a kibocsátás előtt az E-On munkatársai átalakították a környéken található légvezetékeket madárbaráttá. Amikor március 15-én, a gólyaelengedés alkalmával az Eon területgazdájával beszélgettünk arról, hogy a Virágoskúton két hét múlva tervezett gólya elengedés egyetlen akadálya két trafós oszlop, akkor kiderült, hogy ennek legalább egy hónap, vagy inkább 40 nap tervezési-szervezési időre van szüksége, és egyéb fontosabb munkáik mellett leginkább nyár közepére tudnák vállalni. Egy gólya saját kisgyerekei által történő elengedése más megvilágításba helyezte a dolgokat. Kellett még hozzá egy komoly hangú levélváltás is de végül kiderült, hogy mégis meg lehet oldani azt, hogy a gólyák április elején mindenképpen lerakandó tojásaikat ne a repatriáló röpde füvére helyezzék.
Virágoskúton 3 emelőkosaras kocsi, egy nagyon nagy kés két kisebb jármű, és 6 létrás terepjáró vonult fel. Feszültség alatti technikával oldották meg a hálózat szakasz leválasztását, hogy az ott lévő 2 transzformátor állomás és 6 oszlop szigetelése, madárbaráttá alakítása megtörténhessen. Amit ott 12 fő egy munkanap alatt megcsinált, azért le a kalappal. Mi ott voltunk, végignéztük, és megértettük, miért tart csak a megszervezése is normál esetben viszonylag hosszú ideig. Köszönet érte. Így április 6-án sor kerülhetett rá, hogy az MTV1 élő adásában kinyitottuk a repatriáló röpde ajtaját, ahonnan lassan kisétáltak a gólyák, és el is foglalták a fészket, hogy Rózsa Péter igényének megfelelően ezzel is segítsék a gyermekáldást a tanyán.
Az E-on-tól származó információ szerint országosan 220 általuk nyilvántartott, madárbaráttá alakítandó 20 kV-os középfeszültségű veszélyes hely, azaz üzemzavart okozott műszaki hely, vagyis a mi szóhasználatunkkal gyilkos oszlop van az országos működési területükön. Ez a nemzeti parkok, az MME,a Madárkórház alapítvány, és más bejelentések alapján azonosított helyek száma. Az általunk feléjük jelzett 74 tiszántúli olyan oszlop közül, melyen gólya pusztult el, ők a Debreceni Üzemvezetőség területén 23, a nyíregyházinál 23, a szolnokinál 13, összesen 59 db 20 kV-os középfeszültségű oszlopot tudtak azonosítani, melyeket ebben az évben alakítanak át madárbaráttá. A folyamat jelenleg tervezés alatt áll, ha megvalósul, ezt pedig a kisgólyák július közepéig történő kirepülése előtt várjuk, melynek az eredményét: az ott kirepülő gólyák sértetlenségét megállapodásunk értelmében ellenőrizni kívánjuk. A településeken belüli kisfeszültségű, jóval nagyobb számú oszlopok nehezebben azonosíthatóak, ezek madárbaráttá alakítását a következő évben tervezik.

Konyhás István

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr8514255257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása