Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Felhívás

2013. március 26. - Madárkórház

Kedves Madárbarátok!

gólyák.jpg 

A gólyák nagyrészt visszaérkeztek hazánkba. Az elmúlt napok időjárása azonban e tekintetben is aggodalomra késztette a lakosságot. Az összes elérhetőségünkre sorra érkeznek a telefonok kérdésekkel, bejelentésekkel.

A frissen leesett hó előtt rengeteg csapadék esett, sok volt a belvíz, illetve az árkok is tele voltak. A gólyák fő táplálékforrása ilyen jellegű környezetben fellelhető. Így számukra biztosított a természet elegendő táplálékot, hogy ezt a hófödte pár napot átvészeljék. Természetesen, aki szeretné, lehet őket etetni, de nem kötelező. Amit biztosítani lehet nekik: Az apró halat nagyon szeretik (kisebb méretű kárász, keszeg), valamint naposcsibe, vagy feldarabolt csirkemell-filé szintén kielégítő táplálék.

A gólyákkal szemben sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az énekesmadarakra. Testméretükből illetve nagyrészt magevő mivoltukból fakadva ők nem képesek raktározni annyit, amennyi feltétlen szükséges a naptárba nem illő zord idő átvészelésére. Nem is beszélve a már visszaérkezett, telet nem itthon töltő énekes fajokról. Ezért kérjük a lakosságot, hogy aki teheti, kerti etetőjét újra töltse föl, vagy ablakpárkányra helyezzen ki eleséget a számukra! Kiváló táplálék a búza, köles, kömény, alma, de még a szalonnabőrke is.

cinke.jpg

A hortobágyi Madárkórház Alapítvány szeretettel vár mindenkit a Hortobágyi Madárparkba egy kis „látványetetésre”, - melyen megmutatjuk, elmondjuk, hogy hogyan, mit esznek a gólyák, valamint az énekesmadarak - az elkövetkező napokban a mai nappal kezdődően minden nap 13:00-tól 14:00-ig.

Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 6.

Olvasói kérdés:
Tisztelt doktor
   
   Kérem segítsen tanáccsal.  Mit tehetnék ?? Megérkezett a gólya a házam előtt levő fészekbe.  Fáradtan kimerülten  FÁZVA              
    HOGYAN LEHET TÁPLÁLNI? ÉS MIVEL?   kérem segítsen hogy segíthessek .
Válasz:
Hallal kell etetni, akkora keszegekkel, amit le tud nyelni (nem nagyobb, mint a csőre) nem a fészek alatt, hanem a táplálkozó helyen (réten, legelőn, vízparton, ahol egyébként is sétálgatnak). Naponta fél kg az adagjuk. Ahol járkálnak, ott tőlük 50 m-re hangjellel együtt látványosan ki kell tenni és otthagyni. Ha ember van a közelben, nem fog odamenni, de tudja az összefüggést. Minden nap ugyan abban az időben, ugyanúgy hangjellel (füttyel, valamivel) hívni és két nap után fognak jönni.

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr905172269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása