Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Sikeres gólyaműtét Kárpátalján

2017. május 18. - Madárkórház

Két napja kaptuk az értesítést egy bajba jutott fehér gólyáról az ukrajnai Tiszapéterfalváról. A határ menti településen talált gólyának a szárnya tört, szerencsére fedett volt a törés, így volt pár nap a műtét megszervezéséhez. A hatóságok, Kormányhivatal, NAV, Határrendészet azonnal a segítségünkre sietett és közösen próbáltuk kitalálni, hogyan kerülhet át magyar oldalra a hortobágyi Madárkórházba a madár. Amikor már minden hatósági engedély rendben volt, a határrendészek jelezték, hogy sajnos még sem lehet áthozni a gólyát, mert az illetékes megyei főállatorvos semmilyen állat behozatalát az országba nem tudja engedélyezni Ukrajna területéről, az ottani járványhelyzet miatt. Így maradt a B terv. Mi megyünk Ukrajnába megműteni a gólyát. A logisztikai és határátlépési problémák így sem voltak elenyészőek, de szerda estére (nem egészen 24 óra múlva az értesítéstől) már a B terv is működött. A mikrobuszunkat átalakítottuk olyan madármentő kocsivá, amiben lehet műteni, van benne még altatógép is. A soron kívüli határátlépést a Határrendészet és a NAV biztosította, így csütörtök reggel jómagam és alapítványunk kuratóriumi tagja, dr. Kiss Csaba Ukrajnába érkeztünk és megműtöttük a bajba jutott gólyát.

A gólyát megtaláló hivatásos vadász, Matúz István, a Kárpáti Igaz Szó újságírója, aki saját elmondása szerint a kárpátaljai természetvédelmet egymagában képviseli, nem akart hinni a szemének, amikor megjelentünk a madármentő kocsival. Náluk ez nemhogy szokatlan, hanem példátlan és hihetetlen, hogy egy gólyának ez megadatik. Feléjük ilyen emberrel sem történik. Korábban írt egy cikket a gólyákról, de nem gondolta, hogy közelebbi kapcsolatba kerül velük. Mikor megtalálta egy villámhárítót rögzítő drót miatt rommá tört szárnnyal, és bevitte a munkatársaihoz, a vadászok kegyelemlövésen gondolkodtak. De eszébe jutott, hogy a magyar TV-n látott egy filmet a Madárkórházról, és adtak egy esélyt a gólyának. Mi javítottuk ezt az esélyt. A kocsiba rögzített altatógépen elcsodálkoztak a vámosok:

- Mennyibe kerül, hány kiló? - Kérdezte a magyart kissé törve beszélő ukrán vámos.

Mondtuk, hogy mennyi.

- Ha nem engedem át magukat, akkor gólya meghal, és nem hoz nekem kisgyereket. Menjenek, gyógyítsák meg!

Akárhány kiló is volt az altatógép, 30 km-rel arrébb hárman leemeltük a kocsiról Tiszapéterfalván, és a kertben egy konyha asztalon nemsokára aludt is a gólya a zöld izoláló kendők alatt. Fél óra múlva már túl volt a nekünk rutin-, neki életmentő, a vámosnak reményt keltő műtéten. A felkarcsont törést fedetten, három Kirschner drót befúrásával rögzítettem. A műtét jól sikerült, ezzel a gólya valódi esélyt kapott, hogy pár hét múlva szárnyra kelhessen, és gyerek ügyben is intézkedhessen. Egy óra múlva a határnál az ukrán vámos is megnézte ezeket a képeket. Ő is bizakodik...

dr. Déri János

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr8812661111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása