Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Szabad lett Ördögfióka, a fogságban nevelkedett gyöngybagoly

2017. február 26. - Madárkórház

A fogságban kelt kis bagolyról tavaly szeptemberben számos hírportál beszámolt, mert információink szerint hazánkban még nem volt rá példa, hogy mesterségesen körülmények közt szaporított, sikeresen felnevelt gyöngybaglyot engedjenek szabadon. Külföldi kísérletek vannak a gyöngybagoly mesterséges szaporítására, de a fiókák általában két hetes korban elpusztultak eddig ismeretlen ok miatt. Ezért is érdekes, hogy a Madárkórházban sikerült az első, fogságban kelt fiókát felnevelni.

Tavaly augusztus közepén bújt ki a tojásból az gyöngybagoly fióka, amit ma engedtünk szabadon a hortobágyi Madárparkban. A kórház baglyoknak fenntartott röpdéjében két tartósan sérült gyöngybagoly él. Az ő fiókájuk térhetett most vissza helyettük a természetbe. A kései kelés miatt át kellett teleltetni, majd megtanítani az élő állat zsákmányolására. A napokban véget ért ez a munka, így a közeledő tavasz miatt is szabadulhat a tavaly ősszel Ördögfiókának becézett bagoly.

A Madárkórházban nem csak sérült madarak gyógyítása folyik, hanem a tartósan sérült egyedeket szaporítják is. Ez a munka legalább olyan fontos, mint más természetvédelmi tevékenység, hiszen a tartósan sérült el nem engedhető madarak szaporulata teljesen egészséges, így azok visszahelyezhetők a természetbe. Jelenleg három gyöngybagoly fészekalj bír 4-6 tojással, melyekből várhatóan április elején kelnek a fiókák.

A gyöngybagoly templomtornyok, padlások, állattartó telepek, magtárak rejtett életű madara, elfoglalja a mesterséges költőládákat is. Leginkább a nyílt mezőgazdasági területeket kedveli, ezáltal kötődik az emberi jelenléthez. A zárt erdőket, valamint a 3000 méter tengerszint feletti magasságot elkerüli. A fészekalj általában 4-9 tojásból áll, melyeken rendszerint a tojó kotlik, a hím pedig a táplálékszerzésben segít. Európai állománya csökken, melynek oka elsősorban a tanyasi, extenzív mezőgazdálkodás, azaz a külterjes állattartás csökkenése. Jelentős veszélyeztető tényező a faj számára az utakon történő elütés, a másodlagos mérgezés és a nyestek predációja. A fokozottan védett gyöngybagoly hazai állománya 800 pár körül mozog, eszmei értéke 100 000 Ft. Védettsége miatt is fontos, a Madárkórházban folyó tenyésztési program.

A bagolyra gyűrű is került, mely segítségével később akár olyan fontos információk is kiderülhetnek a fogságban nevelkedett bagolyról, amik hozzájárulhatnak a faj védelméhez. A szabadon engedés helyszínéül a Madárpark szomszédságában található épület padlását választottuk, ahol még szemmel tarthatjuk és alkalomadtán etethetjük, míg végleg be nem illeszkedik a természetbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr1112661071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása