Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Nyári lúdra nem lövünk!

2012. február 10. - Madárkórház

Avagy a „fejbe lőtt liba”.

A nyári lúd (Anser anser) védett madárfaj, egy egyed pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50.000 Ft. A Madárkórházba január 29.-én került be egy, Faluvéghalmáról. ”Levadászták sörétes puskával, ahogy azt nem illik.” A röntgenfelvételeken jól kivehető, hogy a csőr tövénél hatolt be a sörét és megállt a fül mögött a koponyánál.

IMGA0010.JPG IMGA0006.JPG

A golyó útjából megállapítható az is, hogy a madár nem a levegőben volt, amikor a lövést kapta. Pedig hát szárnyasra vadászni csak röptében szabad, védett madárra pedig semmilyen formában nem ajánlott, vagyis tilos! Őt azért valahogy mégiscsak eltalálták. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy túlélte. Sajnos, olyan idegeket sértett meg a lövedék, amelyektől a madár elveszítette egyensúlyérzékét, a nyakát tekeri, és önállóan nem tud táplálkozni. Jelenleg pépesített kukoricadarával, szonda segítségével tápláljuk.

IMGA0001.JPG IMGA0008.JPG

Az állapota javulást mutat. Kezelése PolyB, Dexadreson és Meloxicam alkalmazásával történik, hogy regenerálódjanak a sérült idegpályák. A sörét eltávolítása nagyon kockázatos lenne, így valószínűleg a madárban marad. Szerencsére az agyban nem található olyan nyálkahártya, ami az ólom bontására képes, így ólommérgezéstől nem kell tartanunk.

Bízunk benne, hogy még helyre jöhet. Látott már csodát a Világ…

Déri Balázs

Bízzon Ön is!

Támogassa adója 1%-ával  a Madárkórház Alapítványt!

Adószámunk:

18557899-1-09

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr284090141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása