Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Finnországban, Svédországban és Észtországban is gyülekeznek a darvak

2011. szeptember 21. - Madárkórház

...rekord mennyiségű gyülekező daruról számol be...

 
 
Frissítve: 2011. szept. 20.
 

A Finnország nyugati és középső részein található gyülekezőhelyeken már nagyobb csapatok is megfigyelhetők és az ottani éjszakázó helyeken nem ritkák a több ezres madárseregek (Vaasa 5200 pd). Szeptember 10-i adatok alapján Pekka Mustakallio rekord mennyiségű gyülekező daruról számol be a Dél-Nyugat finnországi Isosuo-Puurijärvi Nemzeti Parkban található éjszakázóhelyről (3540 pd). A most aratott gabona utáni tarlókon is lehet találkozni kisebb-nagyobb csapatokkal, olykor akár 5-600 példány is táplálkozik ezeken a helyeken. Az ilyen mezőgazdasági földek jó alkalmat nyújtanak a színes gyűrűs madarak megkeresésére is. Így például szeptember egy Pietarsaari közelében található gabonatarlón 11 színes gyűrűs madár került elő, amiből kettő idei jelölésű volt. Szeptember 5-én, Finnország déli részén Espoo, Laajalahti térségében gyülekező darucsapatban egy kanadai darut (Grus canadensis) sikerült észlelnie Joonatan Toivanennek.

A madár akkor hagyta el Finnország területét és az észtországi gyülekezőhelyek egyikén a Harjumaa megyei Kiia település közelében újra előkerült, ahol azóta többször is megfigyelték. Az, hogy az Észtország keleti felén található gyülekezőhelyek felé vette az irányt, tovább növeli az esélyét annak, hogy hazánkban is megjelenik a kanadai daru. Addig azonban még hosszú út vár erre a madárra is, és a színes gyűrűs és műholdas megfigyelések alapján akár Ukrajna vagy Románia térségében található útvonalak egyikét is választhatja, ezzel elkerülve a hortobágyi, vagy kardoskúti gyülekezőhelyeket.

A Svédországban költő darvakkal hazánkban csak ritkán találkozhatunk, mégis érdemes az ottani gyülekezőhelyek madárforgalmát is figyelemmel kísérni. A Kvismaren-tó környezetében már 11530 daru éjszakázik (szept. 12). Számuk augusztus 15 óta folyamatosan emelkedik a kezdeti 2500 példányról. Talán az egyik legismertebb és legjobban kiépített daru megfigyelőhely Hornborg közelében található, ahol augusztus végén még csak 1200 madár, majd szeptember 8-án már 2830 daru gyűlt össze és éjszakázott. Hazánkban várhatóan szeptember végén, október elején érkeznek nagyobb darucsapatok, de a mostani időjárási tendenciát és az egyre inkább komoly tényezőként jelentkező változó klimatikus hatásokat figyelembe véve elég merész dolog bármilyen időpont jóslásába bocsátkozni.

 

Forrás: http://www.hcwg.hu/index.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr673243164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s_l_t_n_ 2011.09.23. 11:43:32

az a Hornborg az Hornborgasjön valójában!
süti beállítások módosítása