Madárkórház Alapítvány

Méltán Híres Civilek - jótékonysági szavazás

2017. december 13. - Madárkórház

Szavazzon, és nyerjen egy ajándékot a fa alá!:)

The Fafous Grouse magyarországi képviseletének jóvoltából alapítványunk részt vehet a cég "Méltán Híres Civilek" elnevezésű jótékonysági kampányában. A promóció keretein belül az olvasók 4 kiválasztott szervezet valamelyikére naponta egyszer szavazhatnak. Amelyik alapítvány vagy egyesület a legtöbb szavazatot kapja 2017.12.18.-a éjfélig, 500.000 Ft nyereményben részesül, hogy megvalósíthassa projektjét. A szavazók közt pedig 4db névre szóló The Famous Grouse kerül kisorsolásra.

Kérjük, szavazzon a Madárkórház Alapítványra akár minden nap, és segítse a madarakért tett erőfeszítéseinket!
Szavazatát az alábbi linken adhatja le:
https://anapp.me/E6P/393

Tekintse meg bemutatkozó videónkat is:

Ne feledje:

Szavazatát akár minden nap leadhatja!

Ön is nyerhet egy névre szóló üveget!

Határidő: 2017.12.18!

Telelő pingvin Hortobágyon

A pápaszemes pingvin az egyetlen afrikai pingvinfaj, ezért egyes helyeken az afrikai vagy foki pingvin elnevezéssel is találkozhatunk. A szemei felett látható rózsaszín bőrfelületnek – melyről nevét is kapta - testhőmérsékletének egyensúlyban tartásánál van szerepe. Főként heringet, szardíniát, makrélát és tengeri gerincteleneket (tintahal, kis tengeri rákok) fogyaszt, és naponta akár 540 gramm táplálékot is megehet. Mivel szárazföldön kevésbé ügyesen mozog, mint a vízben, így nehezen megközelíthető helyeken telepszik le, például szigeteken, sziklás tengerpartokon. Kolóniákat alkot, melyek éjszaka a parton gyűlnek össze, a nappal nagy részét pedig táplálékszerzéssel töltik. Átlagosan 30 méter mélyre merül, hogy táplálékát megszerezze, és gyors mozgásával egy-egy táplálékszerző út során akár 110 kilométert is képes megtenni. A világon mindössze 27 vad kolóniája létezik a Dél-afrikai Köztársaságban és Namíbiában. Ez a példány Debrecenből a Nagyerdei Kultúrpark állatkertjéből került hozzánk ideiglenesen. A jobb lába megsérült majd el is halt, így átmeneti műlábat kapott, addig, amíg végleges megoldást lehet találni a hiányzó testrész művégtaggal való pótlására. A pingvineket nem könnyű életben tartani sem ezen a földrészen, mert csak friss heringet hajlandó enni, ami érthető is, viszont hazánkban nem egyszerű a beszerzése. Szerencsére az állatkertből kapunk rendszeresen az utánpótlást és bízunk benne, hogy minél hamarabb visszakerülhet társaihoz.

Konyhás István

A darvak nyomában

A daru mondhatni egész lényével hatott a magyar nép lelkivilágára. „Nincs is több nemzet, mely úgy ismerte volna madarunk szokásait, mint mi. Ez a szoros viszony pedig abból fakad, hogy a daru is ott tanyázott, ahová a magyart természete hajtotta, a végtelen rónán…” ( Herman Ottó: Arany, Tompa, Petőfi és a népköltés madárvilága. Szépirodalmi Kk. 1983, Budapest)
Magyarországon a 19. század végén még költött a Sárrét és az Ecsedi láp mocsaras vidékén, szórványosan még a Dunántúlon is észlelték. Utolsó feljegyzett költése a Balaton vidékéről származik 1910-ből. Jelenleg a boreális erdők lápjain, erdős területek tavainak nádasaiban költ. Legnagyobb állományai Finnországban és Svédországban találhatók, számuk itt összesen 45-47 ezer párra tehető. Az elmúlt években megindult e madár terjeszkedése dél felé, jelenleg Lengyelország és Németország északi területeire húzódik le. 2015-ben pedig a Marcal mellett hazánkban is újra költött. A darvaknak vonulásuk során olyan zavartalan helyre van szükségük, ahol 15-20 cm mély nyílt víz található, s amely legalább 100-120 hektárnyi. Az éjszakázó helyek megfelelő vízborítottságának és zavartalanságának biztosítása nem volt mindig zökkenőmentes. Volt olyan eset, amikor szándékosan elárasztották az éjszakázó helyeket, és még a Hortobágyi Nemzeti Park közbenjárása sem volt elegendő. Az eredménytelennek tűnő tárgyalások helyett a gátat vagy zsilipet kellett megnyitni, ezáltal sikerült ismét éjszakázó helyet biztosítani a darvaknak, ez ekkor még 7-8000 ezer példányt jelentett. Az 1980-as évek közepéig Kardoskút volt a legfontosabb gyülekezőhely. Hortobágyon 1984-től kezdett emelkedni a darvak száma az Öreg tavak északi részén. Ekkor ez a terület még elsősorban halgazdaság volt és csak másodsorban nemzeti park. Az éjszakázó helyek sorsa 1992-re rendeződött. Ez annak is köszönhető, hogy a Hortobágy-Halastó tórendszere, mely nem csak a darunak, hanem más ritka és fokozottan védett madárnak is élőhelye, átkerült a természetvédők tulajdonába. A táplálkozó területek az éjszakázó helyektől legfeljebb 15 km-re található, főként mezőgazdasági földek. A darunak fő táplálékul az aratás után visszamaradt kukorica és napraforgó szolgál, ezenkívül jelentős mezőgazdasági hasznot hajt a sok rovar és rágcsáló fogyasztásával. Szívesen fogyaszt még a lucerna és más lágyszárú növények leveleiből, bár ezek elenyésző mennyiséget alkotnak a táplálékában. Hazánkban a darvak vonulása szeptember végén indul és november végéig tart, az első komolyabb fagyok beálltával elindulnak Hortobágyról. Kardoskút és a szegedi Fehér-tó érintésével elhagyják az országot, és kezdetét veszi útjuk második része, mely Olaszország vagy Görögország érintésével Észak-Afrika és Közel-Kelet tengerpartjain és sós mocsaraiban ér véget. Aki már láthatta e csodálatos és sok költőt, írót megihlető madár esti behúzását, vagy szinte már túlvilági táncát, annak nem kétséges e madár védelmének fontossága. Szépségén kívül a törvényi oltalom és Európában egyedülállónak mondható őszi mozgalma is fontossá teszi a daru további kutatását és hatékony védelmét.

Konyhás István

Újra jó irányban a darvak

A november végén tapasztalt kedvezőtlen időjárás miatt veszélybe kerültek a Magyarországon állomásozó darvak. A sűrű ködben nehezen tájékozódtak, eltévedtek, sokan pedig balesetet is szenvedtek, miközben csoportosan éjszakázó helyükre tartottak. Csongrád megyében egy egész csapat repült neki a vezetékeknek, ahol több tucat el is pusztult.
A hétvége során a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület  önkéntesei kilenc sérült túlélőt fogtak be, majd szállítottak a Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő Állomására. Volt, amelyik könnyebben sérült, de akadt súlyosabb esett is. A műtétre szoruló egyedek Hortobágyra, a Madárkórházba kerültek, ahová Ároktőből is érkezett egy hasonlóan bajba került daru. Ez a példány egy családi ház kerítésére akadt fel. Az enyhe időnek köszönhetően még akad bőven daru Szentes, Szeged ,de még Hortobágy térségében is. Így a szentesi állomáson tartott madarakat december elején biztonságosan szabad lehetett engedni és minden jel szerint csatlakoztak is a Kardoskút térségében több mint tízezer éjszakázó, de táplálkozni Szentes déli részéig is eljáró darvakkal.

Konyhás István

 
Olvass tovább a darvakról ITT
 

Mikulás járt a kórházban

Mint minden évben, idén is megérkezett a Mikulás Hortobágyra a Madárparkba is. A helyi Nyitnikék Óvoda gyermekeit láttuk vendégül egy kis csomaggal, a benne rejlő finomságokból pedig nem csak a gyermeki szájnak, hanem az óvodában található madáretetőnek is jut majd pár falat csemege. Az óvodások egy legyengült, majd a Madárkórházban felerősödött fiatal bütykök hattyút is szabadon engedhettek a park kis taván. A hattyú aznap sokszor körözött még a kórház felett, de másnap már a Hortobágy folyón és vele szomszédos pusztán is látták legelészni. A bütykös hattyú 19. században eltűnt Magyarországról, de az 1970-es években nyugat felől újra megjelent, mára az egész országban elterjedt. Ez a közelmúltban történt betelepülés főleg félvad madarakon alapult. Jól alkalmazkodott az emberi jelenléthez. Télen a hazai állomány mellé északról is érkeznek vendégek. A nálunk költő példányok nagyrészt a hazai és a tőlünk dél-nyugati, be nem fagyó vizeken telelnek. Viszonylag nagy fészkét nádasok olyan részeire rakja, ahonnan könnyen kijut a nyílt vízre. Méretének megfelelően hatalmas fészket épít. 6-7 tojást rak, melyeken csak a tojó kotlik, a hím a fészket és környezetét őrzi. A fészekhagyó, röpképtelen fiókák kikelésük után követik szüleiket. Főleg vízinövényeket eszik, melyeket a felszín alatt szakít le, ebben hosszú nyaka szolgál segítségül. Kis mennyiségben állati eredetű táplálékot is fogyaszt.

Konyhás István