Madárkórház Alapítvány

Mérgezés a debreceni Nagyerdőn!

2017. február 20. - Madárkórház

Mérgezett madarat találtak Debrecenben, kutyákra is veszélyes lehet a méreg!

Szombat  délután kaptuk a bejelentést, hogy Debrecenben, a Nagyerdőn egy egerészölyv vergődik magatehetetlenül. Kollégánk azonnal elindult, a madárért. Sajnos már késő volt... Nem sokkal az átvétel után, elpusztult. A tetem arról árulkodott, hogy élete utolsó perceiben hatalmas kínokon mehetett keresztül. Lábai hátrafelé, görcsben kimeredve, farka az égnek, feje kitekeredve... Tipikusan a foszforsavészter hatóanyag tartalmú idegmérgek tünetei. A vett mintákat elküldjük laborvizsgálatra is.
Az ilyen jellegű mérgezések nagyon veszélyesek nem csak a madarakra, hanem az emlősökre így az emberre is. Ezért a Hortobágyi Madárkórház kéri, hogy akik Debrecenben a Nagyerdő Temető környéki részén kutyát sétáltatnak, csak pórázzal és nagy körültekintéssel tegyék. A mérgezett csalétket, ami általában csirke vagy más nyers hús a kutyák könnyen megtalálják, bele ehetnek. Ez a méreg nagyon erős, kis mennyiség is halálos lehet ember és állat számára is. A tünetek 5-10 perc alatt megjelenhetnek, de felszívódnak az ép bőrön keresztül is. A mérgezés tünetei extrém paraszimpatikus izgalom, izomrángások majd bénulás, fejfájás, ataxia, kóma, görcsök, légzésbénulás. Ha az erdőben vagy máshol láthatóan kihelyezett csalétket talál, esetleg a környékén görcsösen összehúzódott elpusztult vagy sérült madarat is lát, ne nyúljon senki a csalétekhez és a tetemekhez, hanem azonnal értesítse a rendőrséget és a Madárkórházat is az alábbi elérhetőségeken: (30) 9435-494 vagy a (30) 621-2160.

Hortobágyra kerültek a csempészett madarak

A záhonyi határátkelőhelyen Ukrajnából Olaszországba tartó illegális madárszállítmányt füleltek le a NAV pénzügyőeri. A rendőrség lefoglalt 250 védett énekes madarat, melyet egy személygépkocsi csomagtartójában zsúfoltak össze szűk dobozokban. Ritka, védett csonttollúak, süvöltők és tengelicek egymás hegyén-hátán, több napja, étlen-szomjan. Egy részük már el is hullott. kuratóriumi tagunk és önkéntes madármentőnk, dr. Kiss Csaba nyíregyházi háziorvos átvette őket csütörtök este a Záhonyból érkező rendőröktől, mert a madárinfluenza veszélye miatt más madármentő központok, sem az állatkertek nem fogadták a madarakat. Megetette, megitatta a végletekig elcsigázott apró kis szárnyasokat, és egy nyugodt éjszakai pihenés után péntek kora reggel a hortobágyi Madárkórházba szállította őket, ahol már előkészítettük számukra  megfelelő méretű elkülönítő kórtermet, melyben karanténozásuk és kezelésük megoldható. Itt megtörtént a részletes vizsgálatuk is mely során kiderült, mennyire tartották meg kondíciójukat és röpképességüket. A csonttollúak kiengedésük után azonnal táplálkozni kezdtek a felkínált csipkebogyóból. A süvöltők és a tengelicek még óvatosabbak, de már ők is fürdenek, isznak. Összesen 228 példány madár érkezett a kórházba, ebből süvöltő: 42 pld (4sérült, 2 elhullott), csonttollú 47 pld (1 sérült, 1 elhullott), tengelic 139 pld (21 elhullott, 5 sérült). A madarakat egy rövid megfigyelés és kondíciójavítás erejéig bent tartjuk, de a jövő héten, gyűrűzés után, nagy részük visszakerülhet a természetbe.

Fotógaléria:

Videó a madarakról:

Világelső sas MR

Korábbi cikkünkben írtunk Bogyó 2 nevű rétisasunk történetéről (http://madarpark.blog.hu/2017/01/14/kuzdelem_egy_sasert). Az 5 éve mérgezés miatt bekerült, és abból, akkor sikeresen meggyógyult rétisas tavaly szó szerint leesett a lábáról. Csípőből nem tudja magát tartani, csak ül a fenekén, nem tudjuk miért. Vizsgáltuk mindenhogyan, semmit nem találtunk, kezeltük, tapasztalt állatorvos kollégák is ötleteltek, úgy is kezeltük, de nem javul. Rejtélyes betegségének kiderítésére a ma már hazánkban, állatok számára is elérhető legmagasabb képalkotó technika, az MR (mágneses rezonancia) vizsgálat lehetőségét kerestük, és eljutottunk a VetScan Kisállat Diagnosztikához.

                Putyin látogatása napján Budapestről Hortobágyra tartottam, és az M3 kivezető szakasza le volt zárva egy ideig, ezalatt benéztem a Primavet szomszédos újpesti telephelyére, vásároltam néhány gyógyszert, körülnéztem a számunkra drága diagnosztikai berendezések között, és megkérdeztem a kollégákat, hogy hol van az az állatgyógyászati MR szolgáltatás, melyről már hallottam korábban. Ott kaptam meg dr. Kerekes Zoltán állatorvos kollegám telefonszámát. Felhívtam, és előadtam neki a kérést: rétisast kéne vizsgálni. Elmondtam a kórtörténetét, és másnapra kaptam is időpontot. Mivel az ő praxisukban ilyen még nem volt, és valószínűleg külföldön sincs nagyon sem tapasztalat, sem protokoll, szakmai érdekessége mellett komoly kihívást is jelent, ezért a vizsgálatot ingyen, támogatásból ajánlotta fel a cég. Pedig a humán célra gyártott, újonnan 350-400 millióért már kapható készülékkel a kutyák, macskák számára rendszeresített vizsgálat egyáltalán nem olcsó, sőt, kifejezetten drága, és komoly gyűjtést kellett volna rá szervezni. A sas állapota viszont sürgette a vizsgálatot.

                Másnap 11-kor megérkeztünk a Megyeri úti Medcity épületében található VetScan rendelőjébe. A sas két órás szállítást követően fáradt és ideges volt. A fél órás vizsgálat altatásban történt, ezt a Madárkórházban is rutinszerűen alkalmazott izoflurán gáz belélegeztetésével végeztük. Bár az egyik legjobb, legbiztonságosabb módszer, madaraknál van rizikója, leállhat a légzés, amit időben észre kell venni és mesterséges lélegeztetéssel visszahozni. Ehhez gyakorlat kell, ezért én, mint altató orvos végig bent voltam vele a gépnél. A légzés intenzitását és a széndioxid mennyiséget monitorozó berendezés megkönnyítette az altatás vezetését, de nem volt izgalom nélküli a beavatkozás. A sas a vizsgálat elején már remegni kezdett, amit eddig nem tapasztaltam, talán az igen nagy zaj és a rendkívüli mágneses térerő miatt, de ezenkívül stabil volt az állapota.

                A vizsgálat végén simán felébredt, de amíg teljesen magához tért, volt pár másodperc a monitoron át látott elváltozás tapintásos vizsgálatára és a munkatársak részéről a sas simogatására is, hiszen rétisast nem érinthet olyan gyakran halandó.

                Másnap megvolt az eredmény. Bár a rétisas lumbális gerincvelejének normális kiterjedéséről hazai anatómiai szakirodalomban nincs adat, és külföldi tapasztalatokra sincs sok remény, Kerekes doktornak erre vonatkozó kérdésére referencia adatok hiányában nem tudtam érdemben válaszolni, ő saját szakmai tapasztalatával, más állatfajok hasonló gerincvelő elváltozásának ismeretében arra a megállapításra jutott, hogy a sas ágyéki gerinc területén 13 mm hosszan a gerinccsatornán belüli talán daganatos, vagy más kóros degeneratív elváltozás miatt a gerincvelő átmérője megvastagodott és állománya fellazult. Ezt MR nélkül nem tudtuk volna meg. Ez indokolja a funkciókiesést, de sajnos kevés esélyt ad az eredményes gyógykezelésre. További külföldi szakirodalmi tájékozódás és esetleges további vizsgálatok után még pontosítjuk a diagnózist. Mi mindenesetre megpróbáljuk meggyógyítani, keressük az esetleges műtéti lehetőséget,, mert a világ úgy halad előre, hogy valaki megteszi azt, amit mások még nem próbáltak. Bízunk benne, hogy sikerül. Ezúton köszönjük meg a Vetscan csapatának a gyors, hathatós, szakszerű és nagyvonalú, önzetlen segítséget.

 Dr. Déri János

Állatorvos

hirdetés

Téli gólyamentés

Október óta sok bejelentés érkezett hozzánk arról a fehér gólyáról, ami egészen január végéig bírta a telet Berettyóújfaluban a Puskin utca környékén. Mint minden madárnak, neki is az a fontos, hogy legyen tápláléka, a hideget jól bírják a madarak, még a gólyák is. Gondoljunk csak a cinegékre, vagy verebekre, milyen jól átvészelik a legzordabb telet is. A tolltakarójuk nagyon jó hőszigetelő. Ennek a gólyának nem csak a közeli szérűskert rágcsálói jelentették a túlélés zálogát, hanem a környéken élő madárszerető emberek is. Azok, akik szemmel tartották, bejelentették nekünk, etették, és amikor legyengült és meg lehetett fogni, akkor pedig behozták hozzánk. (A színesgyűrűvel jelölt madarat a hozzánk közeli Hortobágyi Vadasparkban engedték szabadon 2007-ben.)

Konyhás István

Természetkárosítás

Sajnos nem jól kezdődőik az évünk bizonyos szempontból, mivel idén már két természetkárosítás miatt sérült madár is bekerült hozzánk. Úgy tűnik, ebben az évben a mérgezéseket megúsztuk, viszont még mindig vannak emberek, akik puskát, légpuskát ragadnak és madarakra lövöldöznek. Akár karácsony tájékán is. Ez a tevékenység nem csak az oktalan pusztítás miatt tilos, hanem azért is, mert aki egy védett madarat meglő, akár légpuskával is, halmozottan követ el bűncselekményt. Nem csak a madár elpusztításáért, megsebzéséért kell felelnie, hanem a lőfegyver vagy egyéb eszköz szabálytalan használatáért is. A Kerecsend mellől karácsony másnapján bekerült egerészölyv vállában találtunk légpuskalövedéket, ezért a Bükki Nemzeti Park feljelentést tett és el is indult a nyomozás az ügyben. Az év elején egy vetési varjú Derecskéről került be hozzánk szintén légpuskalövedékkel. Ez ügyben a Madárkórház tett feljelentést, és a derecskei rendőrök is megkezdték a nyomozást, a lövedéket bekérték és állatorvosunkat tanúként kihallgatták. Bízunk benne, hogy nem lesznek erdeménytelenek a hatóságok és a mi munkánk, hogy visszaszorítsuk a védett madarak pusztítását. Az egerészölyv a műtét után jobban lett és folyamatosan javul az állapota, csonttörése összeforrt, a kórteremben már rövideket repked. Talán egyszer még, egy hosszú rehabilitáció után újra repülhet. A vetési varjú nem volt ilyen szerencsés, mert azt csak napokkal a meglövés után tudták megfogni. Rajta már nem segített a műtét sem.

Konyhás IstvánLőtt vetési varjú  röntgen

Lőtt vetési varjú

Lőtt egerészölyv2 Lőtt egerészölyv

IMG_8316