Madárkórház Alapítvány

A rejtélyes ölyv

2017. július 11. - Madárkórház

Genetikai vizsgálatok Héra, a hibrid ölyv leszármazásának meghatározására

hera_KON0034A Hortobágyi Madárkórházban lassan tíz éve él egy feltehetően ölyvek hibridizációjából született, tartósan sérült madár, Héra. Hibridizáció a természetben akkor valósul meg, ha a két szülőfaj egyedei közül az egyikből nagyon kevés fordul elő az adott élőhelyen, így ezen példányok nagyon kis eséllyel találkoznak egymással, ezért párba állnak a hozzájuk genetikailag elég közel álló, nagyobb egyedszámú fajjal. Héra külső jegyei alapján egerészölyv és pusztai ölyv kereszteződéséből származhat, ez a feltevés indította kutatásunkat. Egerészölyvekkel bizonyára legtöbben már találkoztak, hiszen 15-30 000 költőpárra tehető a hazai állományuk, ezzel szemben a pusztai ölyveké 5-15 pár. Mindkét faj védett madarunk (hasonlóan más hazai ragadozó madarainkhoz), az egerészölyvek eszmei értéke 25 000 Ft, míg a pusztai ölyveké 100 000 Ft.
A korábban leírt hibridizációs esetek azt mutatják, hogy a két faj párba állása során a tojó egyed egy idősebb egerészölyv, mely valamilyen okból nem talált párt fajtársai közül, míg a hím egy első éves pusztai ölyv, aki a kis egyedsűrűség miatt nem találkozott fajtársaival. Feltételezésünk alátámasztására, mely szerint Héra e két ölyvfaj hibridje, vér-, illetve tollmintákat gyűjtöttünk a madárkórházban, melyekből a kinyert DNS-t az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési és Genetikai Osztályának laboratóriumában vizsgáltuk témavezetőmmel, Dr. Zenke Petrával.
A mitokondriális DNS (mt DNS) a mitokondriumokban (energiatermelő sejtalkotó) elhelyezkedő gyűrű alakú DNS. Csak anyai ágon öröklődik, ezt a petesejt citoplazmája tartalmazza. A citokróm-oxidáz 1 enzim (CO1) mitokondriális genomban kódolt génjének egy DNS-szakasza állatfajonként eltér, de az állatfajon belül kis variabilitást mutat, ez az alapja a „DNS-barcoding” módszernek, melyet az egyes állatfajok elkülönítésére használnak. Ezzel a módszerrel igazán sok új fajt írtak le a kutatók, ugyanis alkalmas azon állatfajok elkülönítésére, melyeket eddig kinézetük alapján egy fajnak véltünk. Mi is ezt a módszert választottuk, mely az adott élőlény anyai vonalának igazolására képes.
Héra ezen DNS-szakaszát a Madárkórházban gyűjtött egerészölyvek mintáival hasonlítottuk össze, valamint külföldi adatokkal is, melyeket génbankok tárolnak. Pusztai ölyvre vonatkozó ilyen adatokkal sajnos nem rendelkeztünk, hiszen saját mintát gyűjteni nem volt lehetőségünk (a kevés hazai egyed miatt), valamint génbankban sem találtunk erre a fajra vonatkozó szekvenciákat, így jövőbeli kutatásaink egyik tárgyát képezi, hogy a génbanki adatokat gazdagítsuk ezekkel a hiányzó információkkal.
Összehasonlítva a Héra mintájából kapott eredményeinket az egerészölyvekre jellemző DNS-mintázattal, a nagyfokú hasonlóság miatt igazoltnak tekintjük azt a feltételezést, miszerint a hibrid madár anyai ágon egerészölyvtől származik.
Az apai vonal meghatározására (legalábbis faji szinten) jelenleg is folynak sejtmagi DNS vizsgálatok, így reméljük, az erre vonatkozó információkkal is hamarosan jelentkezhetünk.

Bóka Gabriella
(állatorvostan-hallgató,
a Madárkórház önkéntese)

Debreceni süngyerekek

Június közepén Debrecenből a Vendég utcáról érkeztek hozzánk ezek az árva kis sünök. Az apróságok jól vannak, nagy az étvágyuk és szépen gyarapodnak. A keleti sün (Erinaceus roumanicus) a sünalakúak (Erinaceomorpha) rendjébe tartozó állat. Védett, természetvédelmi értéke 25000 Ft. Magyarországon elterjedt fajnak számít. Éjszakai életmódot folytat. A sünök a gyümölcsösökben, kertekben, parkokban, erdőszéleken rengeteg rovart pusztítanak el, ezért nagyon hasznosak. Nagy-Britanniában például kertekben tartják őket rovarpusztítás céljából, az állatvédők pedig sünház készítésre biztatják az embereket. Ezek a búvóhelyek fából készülnek, levehető a tetejük, így könnyen fel tudjuk tölteni száraz levéllel, fűvel a „lakóteret”, illetve ellenőrizni tudjuk, hogy megtelepedtek-e már benne a lakók. A sünök szívesen elfogadnak szabadba kirakott ételt is. (Előfordul, hogy elfogyasztják a macskáknak szánt szárazeledelt.) Veszély esetén erős bőrizmaik segítségével gömb alakúra húzzák össze magukat, tüskéik ilyenkor körben az ellenség felé merednek. Emiatt a sajátos védekezési módjuk miatt különösen ki vannak téve a közúti gázolások veszélyének, ugyanis a gyorsan érkező járművektől megijedve összegömbölyödnek ahelyett, hogy megpróbálnának elfutni. Az óvatos szürkületi vezetés sok sün életét mentheti meg. A hozzánk beérkezett kis sünöket amint lehet, egy biztonságos helyen visszaengedjük a szabadba.

Gál Renáta

Madármentő állomás nyílt Szentesen

Szentesen Nyárra új helyre költöznek a panelházból a szentesi madármentőink, a város és a hortobágyi Madárkórház Alapítvány összefogásának köszönhetően. Jelképes összegért veheti bérbe az alapítvány a település egyik régi óvodaépületét. Szentesen gyakorlatilag már évek óta folyamatosan zajlik az elárvult fiókák nevelése, a bajba jutott madarak elsősegélye, de eddig egy magánlakásban folyt ez a tevékenység. Apaváriné Nagy Tímea madármentőnknek pár hónapja nem csak a fiókákat kell ellátnia, hanem az új mentőhelyet is be kellett üzemelni. Az ünnepélyes megnyitó 2017 június 18-án volt, de az épületet már a hónap elejétől átvette a Madárkórház Alapítvány és a nyáron biztosan itt is marad a bázis. A tervek szerint a későbbiekben is megoldott lesz a madármentés Szentesen és környékén a hosszú távú együttműködésnek köszönhetően. Szirbik Imre Szentes város polgármester örült a kezdeményezésnek és az évek óta üresen álló, gazos, romos udvart és épületet a város saját költségén rendbe tette. Mint mondta, biztos benne, hogy egy zöld oázis jön létre a panelrengeteg közepén madárdallal és élettel. Visszaköltözik az élet a fiókák az egykor elcsendesült óvodába, és ha nem is gyerekzsivajtól, de a madárfiókák hangjától újra hangos lesz az épület és az udvar. Dr. Déri János a hortobágyi madárkórház igazgatója hangsúlyozta a madármentők összefogásának fontosságát. Mert azzal, hogy Szentesen is megnyílhatott a mentőhely nem csak Szentesen oldódik meg a bajba jutott madarak mentése, hanem a szegedi és más környékbeli településeken ténykedő természetvédők központja is ez a hely.

 Fotógaléria:

A három fontos madármentési pillér nélkülözhetetlen elem a szentesi és a hozzá hasonló mentőközpontok, ezért is tűzte ki célul az alapítvány, hogy minél több ilyet létesítsen. Az egyéni mentők, önkéntesek az egészséges fiókákat maguk is fel tudják nevelni pár nap vagy hét alatt. Ha van valamilyen sérülése egy madárnak, akkor már fontos, hogy minél hamarabb bekerüljön egy ilyen mentőközpontba, ahol azonnal meg tudja kapni a szakszerű elsősegélyt. El tudják dönteni, hogy milyen kezelésre van szüksége a sérült madárnak., az kezelhető, gyógyítható-e a mentőbázison, vagy műtétre, hosszabb távú kezelésre a hortobágyi központba kerül. Hiszen egy bíbic fióka pár milliméter átmérőjű csontját, csak itt tudják szakszerűen megműteni,. Ehhez röntgen, speciális eszközök és sok-sok tapasztalat szükséges. A tartósan sérült madarak végleges elhelyezése is Hortobágyon megoldott, hiszen ehhez nagy méretű épületek, több féle engedély és folyamatos orvosi felügyelet szükséges.

Konyhás István

Speciális mentés - panelba szorult fülesbagoly

Június 5.-én kaptuk a Debrecenből, a Batthyány utcából a bejelentést, miszerint az egyik panelház homlokzatán egy bagoly "lóg". Az erdei fülesbagolynak a lába szorult be egy fém elembe két erkély között. Kollégánk a helyszínre sietett, de a mentéshez további segítségre volt szükség. A bagoly több emelet magasan, az erkélyekről hozzáférhetetlen volt. A mentés így nem volt veszélytelen, de a tűzoltóság segítségével kiszabadult a fogságból a madár.

Fotógaléria a mentésről:

Lába súlyosan megsérült. Nyílt törést szenvedett, lábfejét pár szövet tartotta csak. A madárkórházba érve hosszú, nehéz műtét vette kezdetét.  A csontokat belülről rögzítettük, majd a lábat szinte teljes egészében visszavarrtuk. Most további mentett fülesbaglyok társaságában lábadozik kórtermünkben, várva gyógyulását.

Fotógaléria a műtétről:

Ez úton is szeretnénk kifejezni hálánkat a bátor tűzoltóknak tettükért!

Pünkösdi madárkirály a Hortobágyon

Madárkirályt választottak Hortobágyon

Pünkösdi madárkirály lett Negró a beszélő holló. A Pünkösdi Madárkirály választáson ő kapta a legtöbb szavazatot a látogatóktól.

A hortobágyi Madárparkban, minden évben Pünkösdi Madárkirályt választhatnak az érdeklődők. Akik kilátogattak a Madárparkba, azok személyesen is találkozhattak a királyjelöltekkel. Negrót a szelíd beszélő hollót sokan ismerik már, hiszen rendszeres médiaszereplőnek számít, ő volt az egyik aspiráns, Csőrös a tartósan sérült fehér gólyának a felső csőrkávája hiányzik és rendszeresen új protézist kell neki készíteni, ahogy változik a csőre. Szintén protézissel él a Madárparkban Luca a féllábú rétisas is. Héra, a tavalyi madárkirály idén is a jelöltek között van, ő egy egerész ölyv és vélhetően pusztai ölyv hibridje, ami nagyon ritkán alakul ki természetes körülmények között. A hibrid ölyvet árütés érte, aminek következtében egyik szárnyából hiányoznak az evezőtollak, így nem alkalmas önálló vad életre. Madam Uralinak a szintén tartósan sérült uráli bagolynak is a szárnya sérült, ő is a Madárpark állandó lakója már. Aporka a darázsölyv szabadon repülhetne, de sajnos mégsem szabad elengedni, mert szelíd, emberhez szokott. Vélhetően már fióka korában tartotta valaki, majd elengedte és megfogni is úgy sikerült, hogy szelíd volt, oda ment az emberekhez. A Madárparkban próbálták visszavadítani, de mivel már kifejlett volt, amikor oda került, és teleltetni is kellett, így már nem lehetett vadmadárrá nevelni. A Madárpark célja a királyválasztással az, hogy a látogatók érzelmileg is közelebb kerüljenek a sérült madarakhoz, ezáltal vélhetően az egészséges, vad társaikra is jobban odafigyelnek majd, így kevesebb sérülés keletkezik és több rászoruló szárnyast visznek majd be a Madárpark kórházába. A Pünkösdi programon találkozhattak még királysiklóval, selyemtyúkkal, óriáskígyót vehettek a nyakukba a látogatók, a kisebbek pedig nyuszikat is simogathattak. Akik pedig inkább a vad madarakkal akartak találkozni, azok részt vehettek a gyógyult madarak szabadon engedésében és a solymászbemutatón bravúrosan repülő ragadozókban gyönyörködhettek.

Konyhás István

A szavazás eredményei:

Személyes szavazat Online szavazat Összesen
Aporka 5 18 23
Luca 14 43 57
Negro 9 58 67
Héra 3 34 37
Csőrös 1 30 31
Madame Urali 15 37 52

A személyesen szavazók egy sorsoláson is részt vettek. A nyertes jutalma egy DVD-csomag lett.
A nyereményjáték győztese:

Farkas Álmos Péter

Gratulálunk neki, és köszönjük, hogy részt vett a szavazáson!

Fotógaléria: