Madárkórház Alapítvány

Madármentő állomás nyílt Szentesen

2017. június 19. - Madárkórház

Szentesen Nyárra új helyre költöznek a panelházból a szentesi madármentőink, a város és a hortobágyi Madárkórház Alapítvány összefogásának köszönhetően. Jelképes összegért veheti bérbe az alapítvány a település egyik régi óvodaépületét. Szentesen gyakorlatilag már évek óta folyamatosan zajlik az elárvult fiókák nevelése, a bajba jutott madarak elsősegélye, de eddig egy magánlakásban folyt ez a tevékenység. Apaváriné Nagy Tímea madármentőnknek pár hónapja nem csak a fiókákat kell ellátnia, hanem az új mentőhelyet is be kellett üzemelni. Az ünnepélyes megnyitó 2017 június 18-án volt, de az épületet már a hónap elejétől átvette a Madárkórház Alapítvány és a nyáron biztosan itt is marad a bázis. A tervek szerint a későbbiekben is megoldott lesz a madármentés Szentesen és környékén a hosszú távú együttműködésnek köszönhetően. Szirbik Imre Szentes város polgármester örült a kezdeményezésnek és az évek óta üresen álló, gazos, romos udvart és épületet a város saját költségén rendbe tette. Mint mondta, biztos benne, hogy egy zöld oázis jön létre a panelrengeteg közepén madárdallal és élettel. Visszaköltözik az élet a fiókák az egykor elcsendesült óvodába, és ha nem is gyerekzsivajtól, de a madárfiókák hangjától újra hangos lesz az épület és az udvar. Dr. Déri János a hortobágyi madárkórház igazgatója hangsúlyozta a madármentők összefogásának fontosságát. Mert azzal, hogy Szentesen is megnyílhatott a mentőhely nem csak Szentesen oldódik meg a bajba jutott madarak mentése, hanem a szegedi és más környékbeli településeken ténykedő természetvédők központja is ez a hely.

 Fotógaléria:

A három fontos madármentési pillér nélkülözhetetlen elem a szentesi és a hozzá hasonló mentőközpontok, ezért is tűzte ki célul az alapítvány, hogy minél több ilyet létesítsen. Az egyéni mentők, önkéntesek az egészséges fiókákat maguk is fel tudják nevelni pár nap vagy hét alatt. Ha van valamilyen sérülése egy madárnak, akkor már fontos, hogy minél hamarabb bekerüljön egy ilyen mentőközpontba, ahol azonnal meg tudja kapni a szakszerű elsősegélyt. El tudják dönteni, hogy milyen kezelésre van szüksége a sérült madárnak., az kezelhető, gyógyítható-e a mentőbázison, vagy műtétre, hosszabb távú kezelésre a hortobágyi központba kerül. Hiszen egy bíbic fióka pár milliméter átmérőjű csontját, csak itt tudják szakszerűen megműteni,. Ehhez röntgen, speciális eszközök és sok-sok tapasztalat szükséges. A tartósan sérült madarak végleges elhelyezése is Hortobágyon megoldott, hiszen ehhez nagy méretű épületek, több féle engedély és folyamatos orvosi felügyelet szükséges.

Konyhás István

A bejegyzés trackback címe:

http://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr7912661121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.