Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Mérgezés a debreceni Nagyerdőn!

2017. február 20. - Madárkórház

Mérgezett madarat találtak Debrecenben, kutyákra is veszélyes lehet a méreg!

Szombat  délután kaptuk a bejelentést, hogy Debrecenben, a Nagyerdőn egy egerészölyv vergődik magatehetetlenül. Kollégánk azonnal elindult, a madárért. Sajnos már késő volt... Nem sokkal az átvétel után, elpusztult. A tetem arról árulkodott, hogy élete utolsó perceiben hatalmas kínokon mehetett keresztül. Lábai hátrafelé, görcsben kimeredve, farka az égnek, feje kitekeredve... Tipikusan a foszforsavészter hatóanyag tartalmú idegmérgek tünetei. A vett mintákat elküldjük laborvizsgálatra is.
Az ilyen jellegű mérgezések nagyon veszélyesek nem csak a madarakra, hanem az emlősökre így az emberre is. Ezért a Hortobágyi Madárkórház kéri, hogy akik Debrecenben a Nagyerdő Temető környéki részén kutyát sétáltatnak, csak pórázzal és nagy körültekintéssel tegyék. A mérgezett csalétket, ami általában csirke vagy más nyers hús a kutyák könnyen megtalálják, bele ehetnek. Ez a méreg nagyon erős, kis mennyiség is halálos lehet ember és állat számára is. A tünetek 5-10 perc alatt megjelenhetnek, de felszívódnak az ép bőrön keresztül is. A mérgezés tünetei extrém paraszimpatikus izgalom, izomrángások majd bénulás, fejfájás, ataxia, kóma, görcsök, légzésbénulás. Ha az erdőben vagy máshol láthatóan kihelyezett csalétket talál, esetleg a környékén görcsösen összehúzódott elpusztult vagy sérült madarat is lát, ne nyúljon senki a csalétekhez és a tetemekhez, hanem azonnal értesítse a rendőrséget és a Madárkórházat is az alábbi elérhetőségeken: (30) 9435-494 vagy a (30) 621-2160.

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr4112275743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása