Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

A jégre tett kis kárókatona

2017. január 10. - Madárkórház

IMG_8683A hétvégén érkezett hozzánk legyengülve ez a fiatal Kis kárókatona. Közeli rokonától, a Nagy kárókatonától testmérete különbözteti meg, ami mindössze 45-55 cm testhosszt jelent. További különbség, hogy vonuló, telelni délebbre húzódik. Jóval ritkább is. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, Európában sebezhető fajként tartják nyilván. Magyarországon eszmei értéke 100 000 Ft.

Jobban lett, jégre tettük a kis kárókatonát.

Azért a jégre, mert a Hortobágy folyó ezen szakasza ember számára eléggé veszélyes télvíz idején, viszont annál jobb a madaraknak. A település déli részén található egy artézi kút, amiből a meleg víz belefolyik a folyóba, így a szóban forgó szakaszon, nem fagy be. Ez pedig jó telelőhely a vízimadaraknak. Ezért csak a part mentén található kisebb jégfoltokig szabad merészkedni. A kis kárókatona fokozottan védett madár. A legkisebb Európában is előforduló kormoránfaj, körülbelül fele akkora, mint a kárókatona. Csőre arányaikhoz viszonyítva rövidebb, mint nagyobb testű rokonáé. Rendszeres fészkelő 1991 óta, elsősorban a Hortobágyon. Az ezt megelőző évtizedekből alig van költési adata, sőt kóborlóként is kifejezetten ritka volt. Víz alá bukva keresi a 10-15 centiméteres nagyságú halakat, de elfogyasztja a vízirovarokat, kis rákokat és piócákat is. Vonuló faj, ilyenkor már nem kellene itt lennie, tavasszal márciusban érkeznek meg. Hazai költőállománya ezer pár körülire tehető. Ezt a példányt a madárkórház munkatársai fogták be, legyengülten az Árkus folyón. Tollaira sok víz ráfagyott, vélhetően ezért gyengült le. Elengedése után előbb egy fára szállt fel, ez is jól mutatta, hogy a kondíciója megfelelő a szabadon engedésre, kis idő múlva már a folyó gőzölgő vize melletti jégfoltra ereszkedett és a vizet kémlelte.

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr9612185718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása