Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Újra Otthon! 2016.02.18

2016. február 18. - Madárkórház

uráli bagoly elengedés4Február 17.-én reggel gyönyörű napsütésre ébredhettünk nem csak mi, de a kórtermünkben lábadozó uráli bagoly is.  A szerdai napon ugyanis visszatérhetett  otthonába, Széphalomra. Ismét egy szép összefogás gyümölcse ért meg.

Január 5.-én a széphalmi Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok munkatársai egy hangos csattanásra lettek figyelmesek. Egy bagoly repült az előadóterem üvegfalának. Arccal a föld felé mozdulatlanul feküdt a földön. Nem minden napi esetről van szó, hisz a múzeum üvegfalának kialakítása szándékosan madárbarát. Amióta ragadozómadár sziluettekkel is el van látva, nem történt még hasonló eset. Mégis előfordulhat, ami elő is fordult... Uráli baglyunkat valami nagyon megrémíthette, vagy pedig egy ügyesebben lavírozó verebet akarhatott elkapni.

Az agyrázkódott madár az eset utáni első éjszakát a helyi madármentőnél Gécziné Marikánál töltötte. Onnan, az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őre szállította Lehoczky Krisztiánhoz, a Mályi Madármentő Állomásra. Itt megtörtént az elsősegélynyújtás. Kapott infúziót, B-vitamint, valamint kipihenhette agyrázkódását. Valami azonban nem volt rendben nála. Látszólag túlságosan szelíd volt, nem ellenkezett, valamint fejét is gyanúsan forgatta. Ha pedig megreptették, egy balos dugóhúzóval visszaszállt a földre. Felmerült a gyanúja, hogyuráli bagoly elengedés13 az agyrázkódáson kívül egy koponyán belüli belső vérzése is keletkezhetett.

Január 13.-án további kezelésre hozzánk, a hortobágyi Madárkórházba szállították. Kapott még infúziót, még vitamint és tovább pihent. Lassan, de biztosan elkezdett élénkülni. Védekezett, támadott, és egyre többet repült.

Szerdán elérkezettnek láttuk, hogy visszakerülhessen a természetbe. Elszállítottuk Széphalomra, ahol feltehetőleg a fészke is van. A múzeumtól egy kicsit távolabb, egy gyönyörű liget tisztásán kerülhetett sor a szabadon engedésre. A szép pillanatok tiszteletére eljött mindenki, aki csak részt vett a mentésében. Ez úton is köszönjük a madár nevében! Miután a Nemzeti Park munkatársai meggyűrűzték, egy kidőlt fa törzsére helyezve Gécziné Marika adhatta vissza szabadságát. A bagoly kicsit habozott, majd felszállt, és egy közeli fán talált menedéket, míg a sötét el nem jön.

 
Újra Otthon!Február 17.-én reggel gyönyörű napsütésre ébredhettünk nem csak mi, de a kórtermünkben lábadozó uráli bagoly is. A szerdai napon ugyanis visszatérhetett otthonába, Széphalomra. Ismét egy szép összefogás gyümölcse ért meg.Január 5.-én a széphalmi Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok munkatársai egy hangos csattanásra lettek figyelmesek. Egy bagoly repült az előadóterem üvegfalának. Arccal a föld felé mozdulatlanul feküdt a földön. Nem minden napi esetről van szó, hisz a múzeum üvegfalának kialakítása szándékosan madárbarát. Amióta ragadozómadár sziluettekkel is el van látva, nem történt még hasonló eset. Mégis előfordulhat, ami elő is fordult… Uráli baglyunkat valami nagyon megrémíthette, vagy pedig egy ügyesebben lavírozó verebet akarhatott elkapni.Az agyrázkódott madár az eset utáni első éjszakát a helyi madármentőnél Gécziné Marikánál töltötte. Onnan, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre szállította Lehoczky Krisztiánhoz, a Mályi Madármentő Állomásra. Itt megtörtént az elsősegélynyújtás. Kapott infúziót, B-vitamint, valamint kipihenhette agyrázkódását. Valami azonban nem volt rendben nála. Látszólag túlságosan szelíd volt, nem ellenkezett, valamint fejét is gyanúsan forgatta. Ha pedig megreptették, egy balos dugóhúzóval visszaszállt a földre. Felmerült a gyanúja, hogy az agyrázkódáson kívül egy koponyán belüli belső vérzése is keletkezhetett.Január 13.-án további kezelésre hozzánk, a hortobágyi Madárkórházba szállították. Kapott még infúziót, még vitamint és tovább pihent. Lassan, de biztosan elkezdett élénkülni. Védekezett, támadott, és egyre többet repült.Szerdán elérkezettnek láttuk, hogy visszakerülhessen a természetbe. Elszállítottuk Széphalomra, ahol feltehetőleg a fészke is van. A múzeumtól egy kicsit távolabb, egy gyönyörű liget tisztásán kerülhetett sor a szabadon engedésre. A szép pillanatok tiszteletére eljött mindenki, aki csak részt vett a mentésében. Ez úton is köszönjük a madár nevében! Egy kidőlt fa törzsére helyezve Gécziné Marika adhatta vissza szabadságát. A bagoly kicsit habozott, majd felszállt, és egy közeli fán talált menedéket, míg a sötét el nem jön.

Közzétette: Hortobágyi Madárpark – 2016. február 18.

A Zemplén TV felvétele az uráli bagoly elengedéséről.

Közzétette: Madármentő Állomás Mályi - Bird Rescue – 2016. február 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr208612636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása