Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Újabb ritkaság: Tüzesfejű királyka

2015. szeptember 27. - Madárkórház

Szeptember 25.-én egy adult hím tüzesfejű királyka érkezett a Madárkórházba. Ez a faj Európa egyik legkisebb madara, közeli rokonával együtt, a sárgafejű királykával. A Debrecenből hozzánk küldött példány minden bizonnyal ablaknak ütközött. Egy kertben találták, röpképtelen állapotban. A megtalálói amilyen gyorsan csak lehetett egy dobozba tették, majd busszal Hortobágyra küldték. Mire átvettük a királykánkat, kiheverte az ütközés okozta traumát. Röpképességét teljesen visszanyerte, így, lévén a legkisebb testű rovarevő madárfajok egyikéről van szó, a kondícióromlás elkerülése érdekében el is engedtük madarunkat.

A tüzesfejű királyka hazánkban védett madár, természetvédelmi értéke 25000 Forint. Magyarországon jellemzően az Alpokalján, lombhullató fákkal elegyes fenyőerdőkben fészkel. Rövidtávú vonuló, vonulási időben feltűnhet bárhol az országban, de mindig is a ritkán szem elé kerülő madarak közé tartozott, ennek oka részben az országos állományának alacsony száma, valamint rejtett életmódja.

Kiss Balázs

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr727844138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása