Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

A hét madárdala: Az erdei pinty

2012. március 06. - Madárkórház

 

 

Az erdei pinty (Fringilla coelebs) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.

Európában, Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában él. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Erdőkben, ligetekben és gyümölcsösökben található. Fellelhető mindenütt, ahol legalább néhány fa koronája védelmet nyújthat számára.

Betelepítették Ausztrália, Új-Zéland, a Dél-afrikai Köztársaság, Kanada és az Egyesült Államok területére.

Magokkal, gyümölcsökkel, hernyókkal, rovarokkal és pókokkal táplálkozik. Fiókái számára leginkább a földön gyűjt rovarokat; a magvakra főleg télen fanyalodik.

Rövidtávú vonuló, néha áttelel. Ha nem, március 10-e tájt érkezik hazánkba.

Viszonylag könnyen tartható. A szakemberek a madarakat strófáik, a "verésük" szerint osztályozzák; minden jellegzetes strófának megvan a maga neve. Az erdei pinty verése februárban kezdődik és júliusig tart – ezt januárban a beszéd, a "dichtolás" előzi meg.

A 19-20 század fordulóján komoly hagyományai voltak a pinty énekversenyeknek. A jó verésű hímeket felhasználták a (szomszédos kalitkában nevelt) fiatalok tanítására, és nagy értékként becsülték meg őket. Manapság ezzel a módszerrel próbálnak elterjeszteni néhány, háttérbe szorult dallamot (amit már csak nagyon kevés hím énekel), és próbálkoznak egyes, kihalt dallamok újratanításával is – az erdei pinty öröklött hangutánzó képessége ugyanis jelentős, de csak a sajátos faji énekéhez illeszkedő dallamokat tanulja el.

Hallgassa meg következő heti madárdalunkat is! Megjelenése: mához egy hétre, azaz 2012.03.13.án!

 

Támogassa Adója 1%-ával a Madárkórház Alapítványt!

Adószámunk:

18557899-1-09

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr614101706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása