Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

A túlélő/ Mérgezett parlagi sas

2011. április 19. - Madárkórház

 

 

A Madárkórház betegeinek száma április 17.-én ismét egy sassal gyarapodott. Egy fiatal (tavaly tavaszi kelésű), hím parlagi sas érkezett, egy a Büki Nemzeti Park által megfigyelt fészek gyűrűzött lakója.

Egy traktoros figyelmét keltette fel a szántóföldön vergődő madár. Pontosan tudta, ilyen esetekben mi a teendő, így felvette a kapcsolatot a Büki Nemzeti Parkkal. Kleszó András (BNP) rögtön a helyszínre ment, közben közölte a történteket velünk is, és azonnal Mezőkövesdre szállította a madarat, mivel az volt a legközelebb. Dr. Újvári Árpád állatorvos diagnosztizálta a mérgezés tüneteit (farokemelő görcs, lábak görcsös ökölbe szorítása, fordított pupilla reakció) és beadta az első adag atropint a sasnak. Ez az első teendő, amit ilyen esetben el kell végezni. Ezután Kleszó András továbbhozta a madarat Tiszafüredig, ahol mi vettük át és a Madárkórházba szállítottuk.

A mérgezést valószínűleg karbofurán, vagy annak valamilyen származéka okozta. Azon a területen, ahol megtalálták a madarat, egyébként elég gyakran előfordulnak ilyen jellegű mérgezések. A Nemzeti Nyomozó Iroda már vizsgálja a történteket.

Mérgezéses esetekben azonnal el kell kezdeni a gyógykezelést, hogy a mérget minél előbb semlegesíteni lehessen. A parlagi sasnál is így történt.

Először hánytatás, majd a maradék begytartalom leszívása, ezután pedig a begy kimosása következett. A begytartalmat toxikológiára küldtük, hogy pontosan megállapítható legyen, milyen méreg került a madár szervezetébe. A második adag atropin után infúziót és Duphalyte- ot is kapott. Ez utóbbi egy májvédő készítmény, mely csökkenti ilyen esetben a máj károsodását. Ezt követte a szódabikarbóna és a széntabletta szájon át történő beadása.

 A kezelés befejező részeként pedig: Amoxycillin + Ketofen + ADE vitamin + PoliB

 

Most már jól érzi magát, repül is. Időben sikerült semlegesíteni a mérget a szervezetében, így semmilyen maradandó károsodást nem okozott. Most röpdénkben tartjuk megfigyelés alatt. Pénteken újra visszakerülhet a szerencsés gyógyulás után eddigi élőhelyére és nagyon reméljük nem éri több ilyen baleset.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr642841912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csicsörke · http://www.idre.hu/forum/viewtopic.php?f=20&t=165 2011.04.28. 10:33:15

sziasztok!
Gratula a sikeres sasmentéshez!
amikor láttam a saselengedéses videót:
tv2.hu/tenyek/video/emberre-is-veszelyes-mereggel-oltek-a-sasokat
azt hittem, hogy a Csutkát látom, de ezek szerint, nem ő volt az.
üdv,
Dezső Péter

Madárkórház 2011.04.28. 10:35:27

@Csicsörke: Szia! köszönjük szépen! Hamarosan látható lesz itt az elengedésről készült Videó!:)

Arwen72 2011.05.18. 00:00:49

Küldtem egy linket pár képpel
többek közt róla is.

Madárkórház 2011.05.20. 11:34:42

Bán Sándor:
Ez lenyűgöző.Legalább a jóvátehetetlen pusztitásunkból megpróbálunk valamit helyre hozni!!
Bár sokan gondolnák igy!
Forrás: IWIW
süti beállítások módosítása