Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Bemutatkozás

2011. február 08. - Madárkórház

 

 Az alapítvány 1999. szeptember 23-án került bejegyzésre, 1279 számon. Közhasznú, természetvédelmi tevékenységének célja elso sorban védett madarak állatorvosi gyógykezelése, állatkórházi ellátása, gyógyulásuk után a szabad természetbe való visszahelyezése.

Az alapítvány célja továbbá e tevékenységekkel kapcsolatos tudományos kutatás végzése, a tevékenység bemutatása és oktatása, a feladatok ellátására intézmény, elsosorban madárkórház létrehozása és üzemeltetése.

 

Az alapítvány székhelyén a Hortobágyi Madárkórház, igényes csontműtétek szakszeru végzésére is alkalmas, műtovel, röntgennel, laborral és a kor színvonalának megfelelő műszerezettséggel felszerelt rendelőjében évente több száz védett madár ingyenes kezelése történik. Ezek között a szalakótától a bölömbikán át a rétisasig sokféle madár elofordul, melyek jelentős része szabadon bocsátásra kerül. A megfelelő elhelyezésükhöz szükséges kórtermek és röpdék kialakítása folyamatban van, de több milliós ráfordítást igényel, mely meghaladja anyagi lehetőségeinket.  
A madárkórház muködési költségeinek fedezésére az állam rendszeres támogatást nem biztosít, ezért a kórház fenntartása teljes egészében támogatóink adományaitól függ. A madárkórház tevékenységének legeredményesebb része a megelőzést szolgáló környezetvédelmi szemléletformáló oktatás, nevelés, tájékoztatás. E célból madármentő kiállítást és számítógépes környezetvédelmi adtabázissal és Internet hozzáféréssel rendelkező öko-teleházat muködtet.

A madárkórház látogatható.

A röpdékben megtekinthetők a kezelt páciensek, de a betegek egy részének gyógyulását is zavarja a látogatóforgalom. A kiállítás olyan példa értékű, hiánypótló megoldás, mely mindezeket lehetővé teszi, anélkül, hogy zavarná a munkát, vagy a betegeket

 

A Madármentő Kiállítás Hortobágy egyik érdekes turisztikai látványossága. Létrehozásával a madárkórház tevékenységét megismerni akaró, állatbarát és természetkedvelő érdeklődők, óvodai-iskolai csoportok, szakemberek igényeit igyekszünk kielégíteni. 
Újszeru ötletekkel, egyedi, diorámás preparátumokkal, poszterekkel, fotókkal, eredeti röntgenképekkel, laborleletekkel, újságcikkekkel, sok videó anyaggal, és ipari kamerákon keresztül élő közvetítéssel, megfelelo szakvezetés mellett, a látogató nemcsak a madárkórház tevékenységébe tekinthet be, hanem megismerkedhet azokkal a lehetőségekkel, melyekkel a természetben járva sérült, beteg madarakon segíthet, felismerheti az egyes életközösségeket fenyegető veszélyforrásokat és a megelozés lehetoségeit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr662646903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása