Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

Itatásos vakcinázás – Pusztadoktor válaszol

2009. november 30. - Madárkórház

 B. A. (Tápióbicske): Segítségüket szeretném kérni a tyúkjainkkal kapcsolatban. Saját részre tarunk 40 tyúkot és kb. évi 150-200 csirkét (saját szaporulat).

A tavalyi évben azonban jelentős elhullást tapasztaltunk. Amíg indítótáppal etettük őket, nem volt semmi gond, de amikor abbahagytuk, néhány hét múlva az csirkék megbetegedtek. Bágyadtak lettek, lesoványodtak, és szép lassan elhullottak. Szortyogtak, hörögtek, trüszköltek, sok tyúk egyik szemére megvakult, fejét félre tartotta, majd elpusztult. A belső szerveiken komoly elváltozást nem tapasztaltunk, néhánynak sárgás pöttyök voltak a máján illetve a szívén, de semmi több. Tömeges elhullás nem volt, "csak" heti 2-3 db, az is egyesével. Próbáltunk sokféle gyógyszert több kevesebb sikerrel (Neo-Te Sol, Trisulmix, Baytril, féreghajtó, Anidox).  Ha ideig-óráig helyre is jöttek, egy idő után újra visszaestek , úgyhogy csak pénzt pazaroltunk és keserűséget kaptunk... Érdekes módon a gyöngyösök közül egy sem döglött meg, csak lefogytak, de később helyrejöttek. Idén a betegség újra jelentkezett, még nem hullottak el csirkék, de újra kezdenek szomorkodni, és nem megfelelő ütemben nőnek. Saját takarmányunkat (nagyrészt kukorica, ehhez kapnak búzát, napraforgót, kicsi árpát és szóját összedarálva, kiegészítve takarmánymésszel és konyhasóval) eszik ugyan, de pont ezért tartanánk őket ...

Azt szeretném kérdezni, hogy ezek után mit tudnának még javasolni? Van e még olyan hatóanyag, ami itt segíthet? Egyáltalán: mi lehet a baj? Segít-e, ha kiirtjuk az egészet, és fertőtlenítés, fél év kihagyás után újra kezdjük? Ha igen, akkor mivel és hogyan fertőtlenítsünk (ól, kifutó)?

Dr. Déri János: A tüntetek és a lefolyás alapján ez valószínűleg baktériumos betegség, a sárga gócok a májban és a szívben szalmonellára vallanak, a légúti tünetek emellett mycoplazmózisra, de az alkalmazott antibiotikumos kezelés (NeoTeSol, Triszulmix. Baytril, Anidox) látszólagos eredménytelensége a gyógyszerekre sokszor rezisztens E. coli vagy valamely vírus jelenlétére utal. Ez utóbbiak közül ebben a korban leginkább a gumboro vírus jöhet szóba, mely az ellenálló képesség jelentős csökkentésével fenti baktériumos szövődményekkel jár. Ez ellen vakcinázni kell, napos és három hetes korban, itatásos módon. Ha ez nem történt meg, akkor egyértelmű a diagnózis, persze vannak jellemző kórbonctani tünetei is (pl. a comb bőrét lenyúzva az izomban 3-5 mm hosszú és 0,5-1 mm vastag, csíkokba rendezett vérzések, és felülről, a püspökfalat tövében szőlőszemnyi-cseresznyényi, duzzadt és sötétvörös faroktőmirigy), de ezek nem minden esetben láthatók. Javaslat: Gumboroi betegség elleni itatásos vakcinázás és Amoxycillin hatóanyagú antibiotikumos kezelés 5 napon át, ivóvízben. Ezzel párhuzamosan a hullák kórbonctani vizsgálatra küldése.

A Madárpark rendszeresen kap kérdéseket levélben, amelyekre Déri János állatorvos, az intézmény irányítója szokott válaszolni. Ezekből válogatunk.

Hortobágyi Madárpark és Madárkórház Alapítvány

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr952835039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása