Madárkórház Alapítvány

Madárkórház Alapítvány

A gólyák nehéz esztendeje

2009. november 30. - Madárkórház

 Nem csak az időjárás miatt tudhatnak nehéz időszakot maguk mögött a gólyák és az őket védő állatbarátok.

Váratlanul az út menti árokban landolt Békés egyik legrégebbi, legmagasabb, csaknem egyméteres, és helyi szinten jelentősnek számító gólyafészke. Mint azt Pap Zsolttól, a város egyik legismertebb állatvédőjétől megtudtuk, a közelmúltban egy autó hajtott annak a villanyoszlopnak, amelyen a madarak tavaszi-nyári otthont építettek jó néhány évvel ezelőtt. 
A póznát éppen a baleset miatt cserélni kellett, s a munkálatok után egyelőre ismeretlen okból a fészek a földre került, az azt tartó kosár pedig teljesen eltűnt. A lerombolt madárszállásnak egyébként idén is volt két lakója, a pár ugyan nem költött, de több hónapon át menedéket talált a Táncsics utcai villanyoszlop tetején.
- Egyelőre nem tudjuk, hogy mi történt - mondta a fiatalember lapunknak, s jelezte, a szerelőknek értesíteniük kellett volna a Körös-Maros Nemzeti Parkot, amennyiben a fészket érintette a tevékenységük. 
Tegnap többször is kerestük az EDF Démász kommunikációs osztályát, ám ott nem vették fel a telefont. Az állatvédők most azon fáradoznak, hogy minél hamarabb sikerüljön pótolni a semmivé lett fészket.
Pap Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy az idei nyáron az átlagosnál lényegesen több probléma sújtotta a gólyákat, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy rengeteg telefonhívást kaptak gondokról, bajokról, egészen furcsa esetekről. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, kis túlzással egész Békés csodájára járt annak a madárnak, amely szelídségével vonta magára a figyelmet, összebarátkozott az emberekkel, s még élelmet is elfogadott tőlük, sőt, később válogatni kezdett. 
A „hírességet” most már a hortobágyi madárkórházban próbálják ismét visszaszoktatni a természethez. Szintén a Hajdúságba került az a fióka is, amelynek a lába kificamodott, ezért rendellenesen fejlődött, s később még kisebb áramütés érte. Néhány napja pedig egy gyűrűs gólyával hozta össze a sors a békési állatvédőket.

 

Az országos sajtóban elterjedt hírek hatására a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságához is sok bejelentés érkezett az elmúlt napokban a fészkekben hagyott kisgólyákról. Szerencsére azonban egyetlen esetben sem bizonyosodott be, hogy a szülők valóban magukra hagyták volna fiókáikat - tudtuk meg Szelényi Balázstól, a KMNP zoológiai felügyelőjétől. 
- A fészkelés végefelé a szülők már nyilvánvalóan ritkábban látogatják a fészkeket, ez keltett sokakban aggodalmat. Sem Békés megyében, sem a nemzeti park más területein nincs probléma a kis gólyákkal. Tény, hogy a későbbi költés miatt a megszokottól eltérően nem augusztus elején repültek ki a fészekből, hanem csak szeptember elején, de röpképesek és egészségesek - mondta Szelényi Balázs.

Hozzátetette, az, hogy a fiókák valóban elrepülnek-e délre, csak ezután derül ki. Minden évben szép számban maradnak azonban Magyarországon kis gólyák, s többnyire nincs is szükség arra, hogy befogják őket, mert tudnak gondoskodni magukról, találnak élelmet. Ha mégis emberi segítségre szorulnak, akkor a nemzeti park szakemberei a Szegedi Vadasparkba szállítják őket.
Ha valaki elhagyott, legyengült kisgólyát talál, az a KMNP központi számán - 66/313-855 - értesítheti a természetvédelmi szakembereket.

 

Forrás: Beol

 

A Madárpark a Facebookon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://madarpark.blog.hu/api/trackback/id/tr392835000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása